وقتی بحران یا موقعیت دشواری همچون سیل، زلزله و... پیش می‌آید، غریزه حکم می‌کند که به‌ یکدیگر نزدیک‌تر شویم، برای جبران خسارت به شدت کار کنیم و موقعیت را به حالت عادی برگردانیم.

ما به شکل ناخودآگاه، می‌خواهیم هم از خودمان و هم دیگران محافظت کنیم. با این‌حال، این رویکرد می‌تواند به شدت مخرب باشد اگر ندانیم چگونه در حوادث کمک کنیم؟!

بارها شاهد آسیب‌هایی که افراد در موقعیت‌های بحرانی به خود و اطرافیان خود وارد آورده‌اند، بوده‌ایم. همینطور بسیار دیده‌ایم که افراد می‌خواهند کمک کنند و موثر باشند ولی نمی‌دانند چگونه و سبب هدر رفت منابع و سوخت فرصت‌ها می‌شوند. بنابراین لازم است که بدانیم در مواقع بحرانی چه کارهایی انجام دهیم. 



1. کمک‌های خود را به یک موسسه خیریه رسمی و تایید شده اهدا کنید.!

اجازه ندهید که موسسات یا افراد سودجو، از حسن نیت شما سوء استفاده کنند. کمک‌های نقدی یا غیرنقدی خود را به خیریه‌ای اهدا کنید که دارای پیشینه‌ موفق در کمک‌رسانی به ویژه به هنگام بحران می‌باشند.

حتی موسسات خیریه رسمی ولی تازه تاسیس نیز نمی‌توانند گزینه مناسبی باشند، زیرا ممکن است تجربه و توان کافی و لازم را برای کمک‌رسانی صحیح و بدون نقص نداشته باشند. امّا با این حال اگر تصمیم داشتید که کمک خود را به یک موسسه تازه تاسیس اهدا کنید، بهترین کار این است که با کسب اطلاعات، از حسن انجام کار آن‌ها اطمینان حاصل کنید.


همه باهم به پویش هلال احمر بپیوندیم.


2. محل سرمایه‌گذاری خود را تعیین کنید.!

اکثر خیّرین این نگرانی دارند که کمک آن‌ها یا صرف هزینه‌های عمومی موسسه خیریه شود و یا برای هزینه‌ها و برنامه‌های آتی ذخیره شود و مستقیماً به دست نیازمندان و بحران زده‌ها نرسد. 

به منظور جلوگیری از این امر پیشنهاد می‌شود که خیّرین به هنگام اهدای کمک‌های خود، نحوه صرف آن‌ها را مستقیماً به موسسه دریافت کننده اعلام نمایند.

البته برخی موسسات این امکان را برای حمایت‌کنندگان خود درنظر گرفته‌اند که به صورت آنلاین مبلغ کمک مالی خود را پرداخت و ذیل آن نحوه هزینه‌شدن آن را نیز مشخص نمایند.

3. از بازاریابی‌های تلفنی اجتناب کنید.!

هیچ گاه اطلاعات شخصی یا اطلاعات مربوط به کارت بانکی خود را به صورت تلفنی منتقل نکنید.
هنگامی که موسسه‌ای برای دعوت به همکاری و حمایت با شما تماس گرفت، اگر قصد انجام همکاری و اهدای کمک مالی داشتید، پس از مطالعه و کسب اطلاع دقیق راجع به آن موسسه، کمک مالی خود را به صورت مستقیم به آن‌ها ارائه دهید.

4. از اهدای کمک‌های غیرمالی در شرایط بحران بپرهیزید.!

بدیهی است که به هنگام بروز بحران، افراد آسیب دیده نیاز مبرمی به لوازم اولیه زندگی مانند آب، غذا، پوشاک، سرپناه و ... دارند، اما اهدای کمک‌های غیرمالی از این دست موسسه را با مشکلات زیادی در راه رساندن آن‌ها به نیازمندان رو به رو می‌کند و هزینه‌های زیادی را به همراه خواهد داشت. بنابراین بهتر آن است که کمک‌ها به صورت مالی اهدا شوند.

5. مراقب درخواست‌های اینترنتی و الکترونیک باشید.!

به هنگام بحران ممکن است افرادی با شما تماس بگیرند و یا ایمیل بفرستند و خود را قربانی و آسیب دیده معرفی نمایند و درخواست کمک کنند. 

آگاه باشید که فرد آسیب دیده در یک زلزله شدید، سیل و یا سونامی، به هیچ وجه در شرایطی نیست که خود شخصاً با شما تماس بگیرد و درخواست کمک کند. چنین کاری می‌تواند صرفاً از طرف یک کلاهبردار اینترنتی باشد.

ایمیل‌های حاوی فایل ضمیمه شده را پاک کنید و به هیچ‌یک از ایمیل‌های ناشناخته جواب ندهید.


6. در جستجوی وب‌سایت موسسات خیریه، احتیاط کنید.!

وقتی در یکی از موتورهای جستجو مانند گوگل یا یاهو و... به جستجوی موسسه‌ای می‌پردازید، توجه داشته باشید که بسیاری از افراد کلاهبردار با ساختن وب‌سایت‌های جعلی در کمین نشسته‌اند. 

مشابه اتفاقی که هنگام بروز طوفان کاترینا افتاد. بدین ترتیب که از یک هفته قبل از بروز این حادثه، کلاهبرداران کلمات کلیدی مرتبط با طوفان کاترینا را به قصد سوء استفاده مالی و اطلاعاتی از اشخاص، در وب‌سایت‌های خود تعریف کرده بودند.

هفته بعد از طوفان ویرانگر، پلیس اف.بی.آی (Federal Bureau of Investigation) اعلام کرد که بیش از 4000 مورد از وب‌سایت‌های ساختگی که در تلاش برای سوء استفاده از حسن نیت خیّرین بودند را شناسایی کرده است.

7. ماهیت فعالیت موسسه خیریه را درنظر بگیرید.!

موسسات به هنگام بروز بحران به لحاظ نوع و زمینه فعالیت خود با یکدیگر متفاوت‌اند. برای مثال برخی صرفاً در زمینه ایجاد سرپناه برای آسیب‌دیدگان فعالیت می‌کنند، برخی در زمینه تامین غذا، برخی در جمع‌آوری کمک به موسسات دیگر کمک می‌کنند. بنابراین شما به عنوان یک خیّر باید از فعالیت و هدف خود برای کمک، آگاهی داشته باشید.

8. از شبکه‌های اجتماعی الهام بگیرید اما به تکلیف خود وفادار باشید.!

شبکه‌های اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر و... هر روزه تصاویر، فیلم‌ها و مطالب بسیار ناراحت کننده از وضعیت گروه‌هایی که نیاز به حمایت و کمک دارند، منتشر می‌کنند. 

توجه به این مطالب ممکن است فرد نیکوکار را به حمایت و همیاری ترغیب نماید. امّا باید توجه داشت که حمایت نباید کورکورانه و بدون آگاهی انجام گیرد. 

قبل از ارائه کمک، باید قانونی بودن، غیرانتفاعی بودن و اعتبارِ موسسه خیریه متوّلی به طور کامل بررسی شود.


9. در انتظار نتایج فوری نباشید.!

بسیج نیروها، ارزیابی عمق مسائل و رسیدن به راه حل موثر، فرآیندی زمان بر است و خیرین نباید موسسات خیریه را در این را تحت فشار قرار دهند. 

البته این به معنای غفلت از روند فعالیت‌های موسسه خیریه نیست. بلکه نیکوکاران باید با صبر و شکیبایی فعالیت‌های موسسه مورد حمایت خود را دنبال نمایند، هم به منظور اطلاع از این‌که کمک‌های آن ها صرف چه کارهایی شده است و هم به لحاظ اینکه در صورت احتیاج به کمک پشتیبان آن‌ها باشند.


نسخه انگلیسی این مطلب