چندی پیش مطلبی با عنوان «نگاهی بر کمپین‌های لوازم التحریر؛ اثربخشی؟! یا اتلاف منابع؟!» منتشر کردیم که در آن به بررسی و تحلیل برخی کمپین‌های داخلی پرداختیم. به دنبال درخواست شما، در خصوص بررسی نمونه کمپین‌های خارجی لوازم التحریر، در اینجا به معرفی بعضی از آن‌ها می‌پردازیم. امیدواریم که این مطالب کمک کنند تا در آینده با همراهی شما به جمع‌بندی مناسبی در جهت برگزاری اثربخش کمپین‌های لوازم التحریر، برسیم.

بررسی نمونه‌های خارجی کمپین لوازم التحریر

 آپ آسانا  (Upasana)

 کشور هند

انجمن «آپ آسانا»، بیش از 5 سال است که به صورت داوطلبانه، به منظور تامین لوازم التحریر مورد نیاز دانش آموزان، با چندین مدرسه در مناطق محروم همکاری می کند. نکته قابل توجه آنکه، آغاز سال تحصیلی پایان کار آن ها نیست و حمایت آن ها در طول سال نیز تداوم دارد. این انجمن معتقد است نیاز به دفتر و سایر لوازم التحریر (خودکار، مداد، پاک کن و...) در طول سال وجود دارد، بنابراین درفواصل زمانی مختلف، چندین بار با هدف شناخت کمبودها و تهیه و ارائه لوازم التحریر به مدارس و مناطق تحت پوشش خود سر می‌زند. 

 «آپ آسانا»، با هدف اثرگذاری بیشتر و بالا بردن کیفیت خدمات، جامعه هدف خود را محدود کرده است. در زمینه های آموزش و پرورش، آگاهی و بهداشت جوامع، شاد سازی و محیط زیست فعالیت و با سایر موسسات و انجمن های غیردولتی نیز همکاری می کند.

اسنپ دیل (Snapdeal)

 کشور هند

Snapdeal یک موسسه خیریه نیست بلکه، بزرگترین بازار و فروشگاه خرید آنلاین هند، با بیش از 35 میلیون محصول از 125،000 برند منطقه ای، ملی و بین المللی و خرده فروشان است.

این فروشگاه آنلاین معتقد است: «با اهدای لوازم التحریر، به کودکان در مناطق محروم، شرایط دسترسی به تحصیل و رشد برای آن‌ها فراهم خواهد شد چراکه دسترسی به لوازم التحریر بخش مهمی از آموزش و پرورش است.»

در وب سایت این فروشگاه صفحه ای با عنوان کمپین اهدای لوازم التحریر طراحی شده است. اهداکنندگان می توانند با توجه به بودجه حمایتی خود، نوع و تعداد بسته لوازم التحریر مورد نظرشان را انتخاب کنند و هزینه آن را پرداخت نمایند. 

تمامی لوازم التحریر اهدایی در انبار فروشگاه جمع آوری و پس از حدود یک هفته به موسسات خیریه و غیرانتفاعی همکار با Snapdeal (معرفی شده در لیست همکاران مورد اعتماد در سایت فروشگاه) تحویل داده می‌شود. این بسته‌های حمایتی در نهایت با کمک موسسات در مناطق فقیرنشین هند، توزیع می شوند. این فعالیت کاملا غیرانتفاعی و بدون معافیت از مالیات می‌باشد و هیچ سودی برای Snapdeal ندارد.

در بررسی‌های انجام شده بر روی نمونه‌های خارجی کمپین‌ لوازم التحریر، به فراوانی تعداد کمپین‌های هندی برخوردیم، که هریک از آن‌ها، با شناسایی و هدف گذاری چندین روستا و مدرسه، به ارائه خدمات می پرداختند. البته با توجه به گستردگی سرزمین هند و وجود تعداد زیاد مناطق و روستاهای کم برخوردار و فقیر در آن، این امر بدیهی به نظر می‌رسد.

کی جی نپال (kgnepal)

 کشور نپال

Kgnepal یک موسسه سرمایه گذاری اجتماعی در زمینه آموزش است. این موسسه آموزشی، از سال 2005، با برگزاری کمپین «کودکان محصل» در سایت خود، با هدایایی همچون غذا، لوازم التحریر و پوشاک و... به دانش آموزان نیازمند، کمک می کند.

یک چهارم از درآمد حاصل از فعالیت موسسه آموزشی (KG) به همراه مبالغی که به این کمپین اهدا شده، به آموزش و پرورش کودکان اختصاص داده می شود.

«Kg» از معلمان (در بیش از 12 مدرسه دولتی در جامعه هدف خود) به عنوان نماینده یا هیئت منصفه کمپین، کمک می گیرد تا نیازهای اصلی دانش آموزان را در طول سال تحصیلی شناسایی، ارزیابی و سپس بر اساس فوریت و شدت مشکلات، آنها را الویت بندی می کند، تا اهدای لوازم التحریر و سایر ملزومات دانش آموزان به درستی هدایت و برنامه ریزی شود.

 برناردوز (Barnardo's)

 کشور انگلیس

خیریه «برناردوز» با ایده ای متفاوت اقدام به برگزاری کمپین لوازم التحریر برناردوز، نموده است، این کمپین با ایده دو برادر و با همکاری فروشگاه ها و نمایندگان برناردوز در لندن راه اندازی شده است.

این خیریه در جهت بالا بردن فرهنگ صحیح مصرف، از دانش آموزان و خانواده ها می خواهد لوازم اضافه و قابل استفاده خود را به نمایندگان "برناردوز" در فروشگاه های محلی، تحویل دهند. برناردوز نیز با بررسی و نیازسنجی انجام شده، لوازم التحریر اهدایی را به دست دانش آموزان نیازمند می رساند.

برناردوز، بزرگترین و قدیمی ترین موسسه خیریه کودکان در لندن است که در سال 1866 تاسیس شده است، و در سال 2017، به 272،000 کودک، جوان و خانواده آن‌ها در سراسر انگلستان، کمک کرده است.

کیپلینگ (Kipling)

 کشور سوئیس

«کیپلینگ»، برند تولید کیف و کوله پشتی است. این برند، در راستای مسئولیت اجتماعی خود و به منظور کمک به دانش آموزان بی بضاعت، کمپینی برگزار کرده که از طریق آن مشتریان خود را تشویق می کند که  کیف و لوازم قابل استفاده خود را اهدا کنند و در ازای آن، 10% تخفیف برای  خرید بعدی از فروشگاه، دریافت نمایند.

  • این برند، علاوه بر برندیگ با در نظر گرفتن تخفیف 10%، دو هدف را دنبال می کند، یک : خرید مجدد توسط مشتری از همین برند، دو : کمک به دانش آموزان نیازمند کیف مدرسه.

نکات مثبت کمپین‌های خارجی لوازم التحریر

در ادامه روند بررسی کمپین‌ها، نکات مثبت و کاربردی ای که برای ما نیز جالب بود عبارت بودند از:

  • درنظر گرفتن جامعه هدف محدود، برای بالا بردن کیفیت و اثربخشی کمپین
  • بررسی و تامین نیاز‌ مستمر دانش آموزان تحت پوشش(در محدوده جامعه هدف)، در تمام طول سال تحصیلی
  • شفافیت عملکردی و مالی کمپین ها
  • برگزاری کمپین های فروشگاهی با همکاری موسسات خیریه (در مسیر مسئولیت اجتماعی برندها)
  • ارتباط مستقیم کمپین ها با معلمان و مسئولین مدارس، به عنوان نماینده کمپین‌ها ، با هدف شناسایی و نیازسنجی صحیح دانش آموزان نیازمند
  • تامین سایر ملزومات تحصیلی علاوه بر کیف و لوازم التحریر، همچون نوت بوک، پوشاک و...
  • فرهنگ سازی میان خانواده‌ها در جهت هدیه کیف و لوازم التحریر مازاد و قابل استفاده، به دانش آموزان نیازمند
  • قابلیت تغییر محتوای بسته های لوازم التحریر، توسط نیکوکاران در کمپین های فروشگاهی

ویکی نیکی، با بررسی و تحلیل کمپین‌های لوازم التحریر برگزار شده، قصد دارد یاری‌گر موسسات خیریه در شناسایی و ارزیابی ظرفیت‌ها، محدودیت‌ها و فرصت‌های احتمالی آن‌ها در جهت اثربخشی بیش‌تر، باشد.