قاره آفریقا سرشار از افسانه‌ها، متل‌ها و قصه‌های زیبایی است که نشان‌دهنده تلاش صدها ساله آن‌ ها برای رسیدن به آزادی است. یکی از حکایت‌های زیبا و پرطرفداری که در گوش کودکان و نوجوانان سیاه‌پوست زمزمه می‌شود چنین است: «بگذارید این وطن دوباره وطن شود. با ترس و ریش گرو گذاشتن دموکراسی به دست نمی‌آد. نه امروز، نه امسال، نه هیچ روز دیگه‌ای. منم مثل باباهای دیگه‌ای حق دارم وایسم رو دو تا پاهام و صاحب یه تیکه زمین باشم. دیگه ذله شدم از شنیدن این حرف که هر چیزی باید جریانشو طی کنه. من نمی دونم بعد از مرگ آزادی به چه دردم می‌خوره. من نمی‌تونم شکم امروزم رو با نون فردا پر کنم. خب منم اینجا - آفریقا - زندگی می‌کنم، منم محتاج آزادی‌ام.»

این حکایت شالوده و اساس زندگی کوفی ‌عنان، دیپلمات، روشنفکر، دبیر کل اسبق سازمان ملل متحد، برنده جایزه صلح نوبل و موسس بنیاد خیریه کوفی عنان را تشکیل می‌دهد. او از دوران تحصیل در دبیرستان کلیسای متدیست شهر کوماسی غنا پی برد: «وجود درد و رنج در گوشه‌ای از جهان با ساکنان کره زمین ارتباط دارد و تلاش برای از میان بردنش وظیفه همگانی است.»

کودکی

دبیر کل اسبق سازمان ملل متحد در روز هشت آوریل سال 1938 در شهر کوماسی در جنوب کشور غنا، چند دقیقه پیش از افیو، خواهر دو قلویش، به دنیا آمد و در کنار پدربزرگ، پدر و عمویش - بزرگان قبیله - رشد کرد. 

عنان در زمان تحصیل در دبیرستان Mfantsipim کلیسای متدیست معنای کمک به بی‌بضاعتان و نیازمندان را درک کرد و بلافاصله پس از اتمام تحصیل در سال 1957 به جنبش استقلال غنا از استعمار بریتانیا پیوست.  

او عضویت در جنبش مبارزه با استعمار بریتانیا و تلاش برای استقلال کشور را هیجان‌انگیزترین دوره زندگی‌اش می‌داند و باور دارد نسل او تغییر را به چشم دیدند و پی بردند همه‌چیز امکان‌پذیر است.

سپس از کالج علم و تکنولوژی کوماسی، کالج مک آلیستر دانشگاه مینه سوتا، انستیتو مطالعات بین‌المللی ژنو و مدرسه اسلون دانشگاه ام.آی.تی در رشته روابط بین‌الملل فارغ‌التحصیل شد. او به زبان‌های فرانسه، انگلیسی، آفریقایی و کرو مسلط است.   

فعالیت حرفه‌ای

همکاری کوفی‌ عنان با سازمان ملل متحد از سال 1962 به‌عنوان مسئول بودجه سازمان بهداشت جهانی آغاز شد. او همکاری‌اش با سازمان ملل متحد را در سال‌های 1974 تا 1976 متوقف کرد تا صنعت گردشگری غنا را بازسازی کند. بین سال‌های 1987 تا 1996، عنان به‌عنوان معاون دبیر کل سازمان ملل متحد، مدیریت بخش‌های منابع انسانی، امنیت، برنامه‌ریزی، بودجه و صلح را به عهده داشت.  

دبیر کل سازمان ملل متحد

عنان در سال 1997 به‌عنوان دبیر کل سازمان ملل متحد انتخاب و جایگزین پطرس غالی مصری شد. از جمله موفقیت‌های او در زمان ریاستش بر سازمان ملل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: مبارزه با همه‌گیری ایدز، ایجاد صندوق جهانی بهداشت و ایدز، مخالفت با حمله نظامی به عراق و تحریم‌ها علیه ایران، تلاش برای حل‌ و فصل بحران رواندا و نیجریه، کمک به برگزاری مذاکرات جدایی‌طلبان تیمور شرقی از اندونزی، یافتن راهی مسالمت‌آمیز برای نشاندن دولت اسرائیل و دولت خودگردان فلسطین پشت میز مذاکرات صلح و.... او در سال 2001 به پاس تلاش برای تبدیل جهان به دنیایی سرشار از صلح و آرامش همراه با سازمان ملل متحد برنده جایزه صلح نوبل شد.

تاسیس بنیاد خیریه کوفی عنان

در سال 2007، کوفی عنان بنیاد خیریه غیرانتفاعی کوفی عنان را با هدف ترویج صلح و آرامش و تقویت ظرفیت‌های مشارکت مردم در امور تاسیس کرد.

بنیانگذار و اعضای هیات رئیسه باور دارند جوامع پیشرفته که شهروندانشان در آرامش و صلح زندگی می‌کنند بر سه ستون صلح و امنیت، توسعه پایدار و حقوق بشر و حاکمیت قانون استوار هستند. ماموریت این بنیاد بسیج رهبری و حل‌وفصل معضلات و بحران‌های سیاسی خشونت‌آمیز، برگزاری انتخابات سالم، کمک به کاهش تخریب محیط‌زیست و... است.

کوفی عنان و مدیران بنیاد با استفاده از ارتباطات وسیعشان امکانات و پشتیبانی‌های موردنظر را برای حل‌وفصل تعارض‌های بین‌المللی -بحران و جنگ داخلی در سوریه، جلوگیری از نسل‌کشی در جریان تجزیه سودان و استقلال سودان جنوبی، کمک به کشورهای شمال آفریقا برای گذر مسالمت‌آمیز از جنبش بهار عربی، تاسیس موسسه انقلاب سبز با هدف آموزش کشاورزان خرده پا و ترویج کشاورزی مدرن در قاره آفریقا - کسب می‌کنند.

 

منبع: شهر امید