کوروش زارعی، مدیر کنونی مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی است اما او پیش از هر چیز بازیگر و کارگردان تئاتر است و شخصیت هنری خود را وامدار هنرهای نمایشی می‌داند.


به جهت ظاهر خاصی که کوروش زارعی دارد، بینندگان تلویزیون و حتی مخاطبان سینما او را اغلب در کارهای تاریخی و دینی مشاهده کرده‌اند، در تلویزیون مردم او را در سریال یوسف پیامبر(ع) در نقش لاوی، برادر بزرگ حضرت یوسف (ع) به یاد دارند و البته این اواخر زارعی را در طولانی‌ترین سریال تلویزیون یعنی «کیمیا» به کارگردانی جواد افشار در کسوت یک مأمور سازمان امنیت رژیم پهلوی (ساواک) مشاهده کردند.

رسانه شهر امید با این هنرمند انقلابی و مدیر فرهنگی پیرامون موضوع فعالیت‌ نهادهای خیریه و استفاده از ظرفیت‌های هنری برای بهبود شرایط آن‌ها گفت‌وگویی ترتیب داده‌ که در ادامه می‌خوانید:


فعالیت‌های انجام شده در عرصه‌های عام‌المنفعه و امور خیریه را که نوعا توسط موسسات مردم‌ نهاد و‌ NGO‌ها به انجام می‌رسد چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بگذارید حال که در ایام دهه مبارک فجر و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی قرار داریم از حضور و مشارکت مردمی در این رویداد بزرگ تاریخ معاصر وام بگیرم  و اینگونه پاسخ پرسش شما را بدهم که تجربه ثابت کرده است هر کجا امور به دست مردم سپرده شده است و نقش تصدی‌گری دولت و دستگاه‌ های اجرایی کمرنگ‌تر شده است ما نتیجه بهتری گرفته‌ایم.

هرچند پیروزی انقلاب اسلامی در سایه ارشادات و هدایت‌های رهبر کبیر انقلاب اسلامی محقق شد اما در عرصه عمل این مردم بودند که با حضور پرشور خود در عرصه‌های اجتماعی و سیاسی یک «نه» بزرگ به سردمداران و ایادی استکبار گفتند و خود سرنوشت خودشان را به دست گرفتند و به اداره امور پرداختند.

با این تفاصیل باید بگویم در این برهه از زمان که متأسفانه به دلیل برخی انحصارطلبی‌ها و زیاده‌ خواهی‌ها، قشری از جامعه در شرایط بد اقتصادی به سر می‌برند، نقش نهادها و سازمان‌های مردم‌نهادی که در این زمینه به فعالیت پرداخته و به جذب مشارکت از افرادی که از نظر اقتصادی در سطح متوسط رو به بالا هستند می‌پردازند، بسیار تعیین‌کننده است.

البته این امر بدان معنا نیست که مسئولان و متولیان اصلی مسائل اقتصادی که در دستگاه‌های اجرایی دولت و سایر سازمان‌ها و نهادها ردیف بودجه‌ای به‌منظور پوشش حمایتی از اقشار آسیب‌پذیر دریافت می‌کنند با این تصور که امور صفر تا صد به مردم واگذار شده است، از این وظیفه مهم شانه خالی کنند بلکه باید زمینه مناسب برای بهبود اوضاع معیشتی و به سامان شدن امرار معاش و سایر شرایط زندگی این قشر از سوی آن‌ها به انجام برسد و فعالیت مؤسسات مردم‌نهاد فعال در این زمینه را تنها به‌مثابه بازوی کمکی در این مقولات به حساب آورند.


می‌توانید به شکل مصداقی به یکی از اقدامات صورت گرفته از سوی دستگاه‌های اجرایی در روند بهبود شرایط معیشتی افراد کم‌درآمد و مستضعف جامعه اشاره کنید؟

بله، مثلا اقدام شهرداری تهران در اسکان افرادی که سرپناهی نداشتند و مجبور بودند در سرما و شرایط بد جوی در خیابان و معابر روزگار بگذرانند بسیار ستودنی بود. احداث و ایجاد گرمخانه برای این قشر از جامعه از جمله اقداماتی است که قطعا با توجه به بضاعت کم موسسات مردم‌ نهاد و محدودیت منابع و اعتباراتشان از عهده آن‌ها خارج است.


از ظرفیت‌های موجود در عرصه هنر برای جذب ثروت و بودجه لازم برای انجام امور خیریه و تزریق آن به موسسات فعال در این زمینه چقدر می‌توان بهره‌برداری کرد؟

اگر منظور شما از هنر تئاتر است و اینکه توقع داشته باشیم عواید مالی حاصل از فروش بلیت بخشی از اجراهای نمایشی به این امر اختصاص پیدا کند و در امور خیریه صرف شود باید بگویم تئاتر وضعیت مالی خوبی ندارد و  درآمد حاصل از فروش بلیت حتی کفاف هزینه‌ های جاری آثار نمایشی و دستمزد عوامل را هم نمی‌دهد.

تنها در یک صورت می‌توان به تئاتر به‌عنوان عرصه‌ای که برای انجام امور خیریه تولید ثروت و بودجه می‌کند نگاه کرد و آن زمانی است که نهادها، سازمان‌ها، شرکت یا بنگاه‌های تجاری حامی مالی اجراهای تئاتری شوند که در این صورت با یک تیر دو نشان زده‌ایم هم با رونق اوضاع مالی حوزه فرهنگ و هنر در میان فعالان این عرصه ایجاد انگیزه و روحیه کرده‌ایم و هم این امکان را به متولیان تئاتر داده‌ایم که درصدی از مبالغ دریافتی را به امور خیریه اختصاص دهند.


پس چگونه می‌توان مثلا از تئاتر در  امور خیریه استفاده کرد؟

بگذارید پرسشی را اینجا مطرح کنم و آن اینکه چرا باید در زمینه امور خیریه تنها به مسائل مالی و ریالی فکر کنیم؟ آیا قشری از جامعه که تحت پوشش خدمات موسسات خیریه قرار می‌گیرند، نباید برای آن‌ها خدمات فرهنگی نیز ارائه شود؟ چرا با فرهنگ سازی درست آن‌ ها را به تماشای اجرای آثار نمایشی با بلیت رایگان دعوت نکنیم؟

من به‌شخصه به‌ عنوان مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری اعلام آمادگی می‌کنم چنانچه هر یک از سازمان‌‌ها و موسسات خیریه تمایل داشته باشند افراد تحت پوشش خود را برای تماشای رایگان آثار نمایشی اجرا شده در حوزه هنری اعزام کنند، با هماهنگی قبلی سانس‌هایی از اجراهای عمومی آثار نمایشی با در نظر گرفتن جنبه‌های تفریحی و سرگرم‌کننده و حتی ارتقای سطح فرهنگی این اقشار به این گروه اختصاص پیدا کند.