بسیاری از سازمانهای مردم نهاد (سمنها) دریافته اند که استفاده از شبکههای اجتماعی به آنها کمک میکند تا به اهداف اصلی سازمان خود برسند.
پژوهش جدیدی که روی حدود ۹۵۰۰ سمن کوچک تا متوسط در کانادا و امریکا انجام شده، نشان میدهد که ۹۸ درصد آنها عضو فیسبوک هستند و ۸۰۰ درصد آنها میگویند که در میان رسانههای مختلف، شبکه اجتماعی اولین اولویتشان است.
این آمار راضیکننده است، اما مشکلاتی هم وجود دارد. یافتههای پژوهش نشان میدهد که:
- ۶۷ درصد از سمن ها یک استراتژی تدوین شده و مشخص و روشن برای فعالیت در شبکههای اجتماعیشان ندارند.
- اهداف سمنها متنوع و متفاوت است و فقط حدود نیمی از آنها نتایج فعالیت خود را اندازهگیری میکنند.
داشتن یک استراتژی برای شبکههای اجتماعی بسیار مهم است. این استراتژی باید به خوبی و با وضوح تعریف شده، با اهداف خیریه یا سازمان مردم نهاد شما سازگار باشد و همچنین قابلیت اندازه گیری و ارزیابی داشته باشد. داشتن استراتژی نه فقط باعث میشود تا دلیل شکست یا موفقیت خود را بدانید بلکه شما را توانا خواهد ساخت تا از نتایج اندازهگیری و ارزیابی اهداف شبکههای اجتماعیتان برای برای بهبود و پیشرفت استفاده کنید و در زمان مناسب تغییراتی بجا انجام دهید.
پنج هدف عمده خیریه ها و سمنها در شبکههای اجتماعی عبارت است از:
- به اشتراک گذاشتن اخبار سازمان
- شناسایی نشان (برند) انحصاری
- به اشتراک گذاشتن خبرهای مرتبط با هدف سازمان
- جمعآوری پول و کمکهای مردمی
- استخدام داوطلب
شش هدف عمده سازمانهای مردم نهاد در شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی میتوانند به بالابردن آگاهی عمومی کمک کنند، اعتمادسازی کنند، بازدید از کارها و گزارشهای سازمان را بالا ببرند، به برقراری ارتباط سازمان با گروهها و افراد مختلف کمک کنند، هدایا و کمکهای نقدی را به سمت سازمان هدایت کنند و همچنین موجب افزایش داوطلبها و نیز اعضای سازمان شوند. اعتمادسازی و نیز رابطه برقرارکردن به صورت طبیعی با اعضا چیزی است که شبکههای اجتماعی به طور منحصر به فردی صلاحیتش را دارند.
قبل از اینکه یک استراتژی خوب رسانهای تعریف کنید که همه این اهداف را دربرگیرد، باید اولین گام در این مسیر را آغاز کنید و این گام، رصد کردن و یا گوش دادن آنلاین و آگاهییافتن از نظرها و بازخوردها است. ۴۴ درصد سمنها میگویند که آنها فقط یک نفر را برای رصد کردن رسانهها دارند. ممکن است کم به نظر بیاید اما باز یک نفر بهتر از هیچکس است.
به عنوان یک خیریه یا سمن چگونه باید فضای مجازی را رصد کنیم؟
برای نشان انحصاری سازمانتان: کجاها مردم آنلاین از شما صحبت میکنند و چه نوع زبان یا شیوههایی برای همدلی را به کارمیبرند؟ آیا طرفداران شما یک جامعه متشکل هستند یا جمعیت پراکندهای در سراسر اینترنت؟ چگونه شما میتوانید این گفت وگوها را زیر آرم یا نشان خودتان جمع و متحد کنید؟
برای هدف سازمانتان: چه کسانی از هدف شما صحبت می کنند؟ آیا امکانش هست که سازمان شما در این گفتوگوها مشارکت کند؟ کمی جستجو کنید و از کار سایر سمنها که با شما هدف مشترکی دارند سر درآورید. کارهای آنلاین خود را با کار سمنهای مشابه مقایسه کنید. کجا تلاشهای شما در مقایسه با آنها موفق یا ناموفق بودند؟ از این چه چیزی میتوانید بیاموزید؟
فرصتهای زیادی در شبکههای اجتماعی برای سمنها به منظور دستیابی به اهدافشان وجود دارد. اما یکی از چالشهای بزرگ - که فعالیت بسیاری از سمنها را به شکست میکشاند - ناتوانی از برنامهریزی منسجم و واضح برای دستیابی به این اهداف است. به همین دلیل است که داشتن یک طرح درست برای گوش دادن آنلاین قبل از اینکه استراتژیتان را تعریف کنید، ضروری است.
این مطلب، نوشته اریک مِلین، متخصص بازاریابی و ارتباطات آنلاین است. ملین به سازمانهای مختلف در زمینه اداره شبکههای اجتماعی و محیطهای آنلاین مشاوره میدهد. اصل این نوشتار را در تارنمای «شبکههای اجتماعی امروز» میتوانید مشاهده کنید.
ترجمه: یاری کده
دیدگاههای بازدیدکنندگان
سیدمحمدرضا مددی الموسوی
سوال مهم :چرا نمیتوانیم از ظرفیت وقابلیت فضای مجازی خصوصا در بین اقشار نوجوان وجوان برای امورنیکوکاری استفاده بهینه کنیم؟
200 روز پیش ارسال پاسخ