1. نقش فعال داشته باشید

یک خیر هوشیار به اولین سازمانی که درخواست کمک کرد، پاسخ نمی‌دهد. بلکه با آگاهی از فعالیت‌های موسسات مختلف به سراغ موسسه ای می‌رود که با او دغدغه های مشترک داشته باشد و بدین صورت کمک خود را هدف دار می‌کند. برای نمونه چنین اهداکنندگانی صرفاً در پی ارائه کمک به یک موسسه عمومی سرطان نیستند، بلکه در پی ارائه هدف گذاری شده‌ کمک هستند. مانند: ارائه ماموگرافی به زنان در معرض خطر سرطان در جامعه.

2. قطع تلفن یا از بین بردن واسطه‌ها

برخی از موسسات خیریه برای افزایش سود خود از روش بازاریابی تلفنی برای جمع آوری کمک‌ها استفاده می‌کنند که البته روش بسیار ناکارآمد و ناامنی می‌باشد. خیرین آگاه با فرآیند و روش کمپین‌های بازاریابی تلفنی خیریه‌ها و واسطه‌ها آشنایی دارند و هیچ‌گاه اطلاعات شخصی خود مانند شماره کارت اعتباری و ... را از طریق تلفن منتقل نمی‌نمایند و کمک را به صورت مستقیم به موسسه خیریه اهدا می‌کنند و مطمئن می شوند که بدست آن‌ها رسیده است.

3. مراقب نام‌های مشابه باشید

اهداکنندگان ناآگاه ممکن است موسسات خیریه را تنها به جهت مشابه بودن نام آن‌ها با یکدیگر اشتباه بگیرند. مانند دو نام : "صندوق خیریه کودکان" و "صندوق دفاع کودکان". ممکن است نام این دو موسسه شبیه به یکدیگر باشند، امّا عملکرد آن‌ها به شدت متفاوت است. جالب است بدانید که موسسه اول یک موسسه‌ی 0 ستاره و دیگری یک موسسه 3 ستاره است.

4. کمک به خیریه‌ها به جای متکدیان

 اهداکنندگان مطلع به جای کمک کورکورانه به متکدیانی که از حسن نیت افراد نیکوکار سوء استفاده می‌کنند، از گروه‌هایی پشتیبانی می‌کنند که طبق قانون از پرداخت مالیات معاف‌اند و می‌توان اطمینان داشت که کمک‌های مالی‌ای که در اختیار می‌گیرند، صرف امور خیریه می نمایند.

5. بررسی تعهّد موسسه به اصول پاسخگویی و شفافیت سازی


این دو مورد جزء اصول مربوط به حکمرانی خوب است و از این جهت حائز اهمیت می‌باشند که اگر موسسه‌ای این اصول را رعایت نماید، احتمال کمتری وجود دارد که در فعالیت های خود درگیر امور غیراخلاقی و غیر مسئولانه شود. از جمله معیارهای پاسخگویی و شفافیت سازی عبارت است از: وجود یک ساختار حکمرانی موثر و دقیق، وجود فرآیند عینی برای تعیین حقوق و دستمزد مدیر عامل و ... 

6. بررسی سوابق مالی موسسه

اهداکنندگان دانا می دانند که سلامت مالی موسسات نشانگر عملکرد قوی موسسه در ارائه خدمات و محقق ساختن برنامه هاست. سازمان‌های اثربخش و کارآمد عموماً 75% بودجه خود را صرف فعالیت‌های مربوط به برنامه‌ها و ارائه خدمات می‌کنند و هزینه‌هایی مثل هزینه جمع آوری کمک و هزینه‌های اداری آن ها صرفاً 25% بودجه را به خود اختصاص می‌دهند. البته لازم به ذکر است که موسسات بزرگ، زیرساخت‌های مالی و اداری بزرگی نیز دارند و بنابراین هزینه‌های اداری و جمع آوری کمک آن‌ها بعید است که به صفر برسد. خیرین باید آگاه باشند که حفظ برنامه‌ها و فعالیت‌ها در طول زمان به اندازه برنامه‌های کوتاه مدت و فعالیت‌های روزانه موسسات مهم هستند. نکته مهم دیگر که نباید مورد غفلت قرار گیرد، توانایی موسسه در رشد دادن درآمد خود حداقل در شرایط تورم است.

7. بررسی جبران خدمت

واضح است که موسسات خیریه بخشی از بودجه خود را به پرداختی‌های رهبران ارشد خود اختصاص می‌دهند و به منظور جذب و حفظ مدیران موثر و کارآمد، این میزان باید به گونه‌ای باشد که فضای رقابتی ایجاد نماید. بررسی‌ها نشان می‌دهد که متوسط جبران خدمت و پرداختی به مدیران عامل موسسات خیریه مبلغی در حدود 150 هزار دلار است. خیرین دقیق، رقم پرداختی به مدیر عامل و مدیران ارشد را مستقیماً به عملکرد موسسه ارتباط می‌دهند. بدین معنا که اگر پرداختی مدیران ارشد انجام نشود، در این صورت تضمینی برای تحقق اهداف و برنامه‌های تعیین شده‌ی موسسه وجود نخواهد داشت.

8. شروع یک گفتگو به منظور کنکاش در نتایج اجرای برنامه‌های موسسات

درست است که ارزیابی یک موسسه و ایجاد ارتباط با مسئولان آن برای گرفتن اطلاعات مربوط به نتایج برنامه‌های آن‌ها، فرآیندی زمان بر است امّا برای نیکوکاران متعهد صرف این زمان ارزشمند است.

9. تمرکز اهدایی‌ها

پس از شناسایی موسسات مناسب برای ارائه کمک، توجه به این نکته ضروری است که نیکوکاران باید به جای تقسیم کمک‌های مالی خود میان چند موسسه دلخواه، آن‌ها را صرفاً به یک موسسه بسپارند. چراکه مبلغ بیش تر می تواند، تغییر اساسی‌تری را به وجود آورد. 

10. به اشتراک گذاشتن نظرات و ایجاد رابطه بلند مدت با موسسه

نیکوکاران می‏‎توانند نظرات خود را در مورد برنامه‌ها و فعالیت‌های موسسه با مسئولان آن در میان بگذارند و بدین طریق در فعالیت‌های آن‌ها مشارکت نمایند. آن‌ها همچنین می توانند با ایجاد رابطه ای بلند مدت، جزء حامیان متعهّد یک موسسه خیریه موفق باشند و موسسه را از پرداخت هزینه‌های گزاف برای ارسال درخواست‌های همکاری به خیرین یا نیکوکاران جدید بی‌نیاز نمایند.

 

مؤلف: رویا باقری