«باهم برای محمدرضا و لیلا» کمپین جذب مشارکت خردی بود که با هدف تامین هزینه درمان دو بیمار مبتلا به سرطان هوچکین طراحی شد. گروه جذب کمک در تلگرام شکل گرفت و خیریه‌ بانی، شروع به دعوت از افراد برای پیوستن به گروه کرد. مبلغ مورد نظر برای درمان این دو بیمار پنجاه میلیون تومان برآورد شده بود و تخمین زده شد که ظرف مدت یک ماه‌ می‌توان مبلغ مورد نظر را تامین کرد.
اما کمپین مطابق برآوردها پیش نرفت و پس از یک هفته روند پیوستن اعضا به گروه کند و کم کم متوقف شد. ولی به راستی چرا؟! چه عواملی سبب عدم موفقیت این کمپین خیریه شد؟! عوامل مختلفی در عدم موفقیت این کمپین دخیل بودند ولی یکی از مهم‌ترین آن‌ها اطلاع‌رسانی نامناسب برای جذب خیرین بود.

اطلاع‌رسانی کارآمد و اثر‌بخش در یک کمپین خیریه 

  • محتوای مناسب، شرط لازم برای اطلاع‌رسانی اثربخش

یک مطلب چند‌خطی و یا یک پوستر با کپشنی محدود، تنها ابزار برای جلب توجه و جذب کمک به افراد است. برای استفاده بهینه از این ابزار محدود اگر از مطلب نوشتاری استفاده می‌کنید، سعی کنید موضوع اصلی کمپین را شفاف بیان کنید و روایتی داستان‌گونه، کوتاه و جذاب از موضوع و اهمیت کمپین داشته باشید. در طراحی پوستر کمپین سعی کنید در چند کلمه، موضوع کمپین را بیان کنید. همچنین، استفاده از تصاویر مرتبط با موضوع کمپین و پرهیز از پوستر‌های کپی می‌تواند بسیار موثر باشد.
سعی کنید شماره کارت، شماره حساب و… را در پوستر نیاورید و در کپشن آن به جای ارائه لینک پرداخت، تنها به ارائه لینک گروه جذب، به مشارکت اکتفا کنید. فراموش نکنید که بهترین فضا برای جذب اعتماد و بالابردن مشارکت افراد، ایجاد گروه در شبکه‌های اجتماعی است. چرا که مخاطبان در آنجا می‌توانند با شما ارتباط برقرار کنند. در اینصورت اعتماد بیشتری نیز به موضوع پیدا خواهند کرد.

  • اطلاع رسانی را از اطرافیان خود شروع کنید

معمولا هر فرد در شبکه‌‌های اجتماعی با مجموعه‌ای از دوستان و آشنایان در ارتباط است که می‌توان از آن به عنوان فرصتی برای اطلاع‌رسانی کمپین و بالابردن میزان مشارکت یاد کرد.
برای تشویق افراد به اطلاع‌رسانی کمپین، سعی کنید تا در گروه به‌طور کامل در مورد خیریه خود شفاف‌سازی کنید و موضوع کمپین را با جزئیات کامل با افراد درمیان بگذارید. اطرافیان خود را که به شما اعتماد دارند به گروه دعوت کنید و از اعضای گروه بخواهید تا آنها نیز اطرافیان خود به گروه دعوت کنند. هرچقدر فعالیت شما در گروه شفاف‌تر و اهمیت موضوع بهتر روایت شود، این زنجیره دعوت بهتر ادامه پیدا خواهد کرد.


 افزایش اعتماد و شفافیت عملکردی در گروه، یکی از مهمترین دلایل موفقیت کمپین شماست.


کانال‌های عمومی، تیغه دولبه

یکی از اولین گزینه‌هایی که ممکن است برای اطلاع‌رسانی به ذهن شما برسد، ایجاد کانال‌های عمومی با تعداد اعضای بالاست. اما تجربه نشان می‌دهد که با توجه به همگانی بودن اعضای این کانال‌ها، ورود این افراد به گروه، کمپین را با چالش‌های اساسی روبرو می‌کند که عملا به جذب مشارکت بیشتر ختم نمی‌شود. یکی از اصلی‌ترین این مسائل ورود افراد ناآگاه به گروه است که بعضاً نظم گروه را از بین برده و به ریزش شدید اعضا منجر می‌شود. برای پرهیز از این اثر مخرب، پیشنهاد می‌کنیم که پیش از تبلیغ کمپین، لیستی از کانال‌های مطلوب برای تبلیغات را تهیه کنید و محتوای کانال را بررسی کنید. کانال‌های خبری و کانال‌های تخصصی می‌توانند انتخاب‌های بهتری باشند.

  • گروه‌های تخصصی محلی برای اطلاع رسانی هدفمند

گروه‌های شبکه مجازی، بر خلاف کانال‌ها، حول یک موضوع خاص شکل گرفته‌اند و به دلیل تعامل بین اعضا، فضای اعتماد بیشتری بر آن‌ها حاکم است. سعی کنید با ادمین‌های گروه‌ها صحبت کنید تا پست اطلاع‌رسانی کمپین را در گروه قرار دهند. همین‌طور سعی کنید به عنوان نماینده خیریه خود را در گروه معرفی کنید تا اعضا سوالات خود را از شما بپرسند. بهتر است زمان پیوستن افراد به گروه کمپین، در قالب یک پست، توضیحات کافی در مورد هدف کمپین داده شود تا از ایجاد اغتشاش در محتوا جلوگیری شود. در پایان، بخاطر داشته باشید که شبکه‌های اجتماعی بر پایه ارتباطات انسانی شکل گرفته است و همانطور که رفتار انسان‌ها در موقعیت‌های مختلف قابل پیش‌بینی نیست، لازم است تا برای معرفی و تبلیغ کمپین خیریه خود خلاقیت‌ به خرج دهید. از آزمون و خطا نترسید و امیدتان به موفقیت را از دست ندهید.

 منبع: سایت باهم