اگر شما هم اهل اینستاگرام گردی و گروه های تلگرامی باشید، حتما خبر جالباسی را که در یکی از خیابان های مشهد نصب شده است شنیده اید. فکر که می کنید می بینید، ایده خوبی است. بدون این که زحمت پیدا کردن یک خیریه مناسب را بکشید و از اهدا کردن پوشاک دسته دوم شرمنده شوید، به دور از چشم بقیه لباستان را در این محل آویزان می کنید تا افراد نیازمند آن را بردارند و استفاده کنند.
عصر یکی از روزهای سرد پاییز، راهی خیابان گویا 6 در منطقه بزرگمهر مشهد می‌شوم تا از نزدیک گزارشی از حال و هوای این مکان تهیه کنم. بر خالف آنچه انتظارش را می‌کشیدم، دو سه لباس آویزان شده است و به جز صدای خودروهایی که رد می‌شوند، کوچه سوت و کور است. می‌گذارم به حساب ساعت خلوتی که انتخاب کرده‌ام و گوشه ای منتظر می‌نشینم تا با اهالی محل صحبتی کنم. خانمی حدود 35 ساله با دخترش در حال گذر است. می‌گوید هفته‌ای دوبار از این مسیر رد می‌شود. اوایل استقبال خیلی بهتر بود، بعضی افراد حتی کیسه‌هایی از وسایل آشپز خانه و غیره را آویزان می‌کردند. اما حالا بیشتر وقت‌ها که رد می‌شود فقط یک لباس برجالباسی می‌بیند. نظرش را درباره این کار که می‌پرسم، جواب می‌دهد: 

"به نظر من خیلی خوب است و شک ندارم به دست مستحق می‌رسد، خودم یک بار لباس همسرم را در این مکان گذاشتم و بلافاصله خانم موجهی که در گوشه‌ای پنهان شده بود و معلوم بود با سیلی صورتش را سرخ نگه می دارد، با خوشحالی لباس را برداشت و رفت."

زهره که 38 سال دارد و در منطقه دیگری از مشهد ساکن است، می گوید: ایده نصب این جالباسی در یکی از بهترین مناطق مشهد، اصال مناسب نیست. نیازمندی که در محله پایین شهر زندگی می‌کند و به خاطر فقر، دسترسی به شبکه‌های اجتماعی ندارد، از کجا می‌تواند خبر دار شود که چنین مکانی وجود دارد. حالا اگر خبر دار شد، از کجا معلوم که با کلی هزینه رفت و آمد، به اینجا که رسید لباسی هم مانده باشد.
محدثه، 40 ساله هم می‌گوید: «به نظرم حرکت بسیار خوبی است، به این خاطر که بعضی خیریه‌ها با اکراه لباس دست دوم قبول می‌کنند در صورتی که خیلی‌ها به همان لباس هم محتاجند.»
علی 26 ساله که در حال پارک کردن ماشینش است می گوید: "شک دارم که به دست نیازمند واقعی برسد، ممکن است هر کسی رد بشود و لباس را بردارد. اما وقتی لباس‌هایت را به خیریه می‎دهی مطمئنی که به دست نیازمند می‌رسد. از طرف دیگر وقتی اطلاع رسانی این مکان فقط در تلگرام است، افراد نیازمند از کجا می‌خواهند مطلع شوند! اگر شهرداری هم همتی کند و مانند بقیه کارها، این مکان را هم در محلات پایین شهر اطلاع رسانی کند، حتما کار آمد تر می شود و رونق بیشتری می‌گیرد."
دوباره نگاهی به جالباسی چوبی روی دیوار می اندازم، با اینکه لباس‌های زیادی روی آن نیست اما تفکر زیبا و نیت خالصانه طراحانش، باعث شده است جلوه خاصی به کوچه بدهد. درست است که اینجا محل مناسبی برای این کار نیست اما همین که کسی پیدا شده و همت آن را داشته است تا این فرهنگ را بین مردم ایجاد و چراغ آن را روشن کند، ارزشمند است. حتما در هر ناحیه شهر کسانی پیدا می‌شوند که نیازمند باشند، حالا یا ساکن آن محله‌اند یا در آن محل کار می‌کنند. کم نیستند کودکانی که در سرمای زمستان کفشی به پا ندارند یا لباسی برای گرم شدن. اگر از چنین مواردی درشهر حمایت و استقبال کنیم، انگیزه را به بقیه هم می‌دهیم تا در هر محلی از شهر، این مکان را ایجاد کنند و نگذارند هیچ کس به خاطر نداشتن پوشاک مناسب سرخورده شود.

 

منبع: روزنامه خراسان