دنیای وب و تکنولوژی‌های جدید در حال گذار از عصر موتورهای جستجو به عصر دستیارهای صوتی است. در سال های اخیر، سیستم‌های تشخیص صدا و کاربردهای مفید آن‌ها مورد توجه شرکت‌های بزرگی چون اپل، آمازون، گوگل و ... قرار گرفته است. اهمیت سیستم‌های تشخیص صدا تا آنجا پیش رفته است که:

  • امروزه دستیار صوتی به مهم‌ترین قابلیت گوشی‌های هوشمند بدل شده است. 
  • حتی در برخی موارد از صدای افراد به عنوان راهکاری برای ایمن‌سازی اکانت‌‌های آن‌ها استفاده می‌شود. 
  • در سال گذشته گوگل اعلام کرد بیش از ۲۰۰% از جستجوهای انجام شده توسط موبایل ها از طریق صدا انجام شده و این تعداد هر روز در حال افزایش است. 

اما نکته قابل توجه آنکه، امکان دسترسی به بانک اطلاعاتی این کمپانی‌های بزرگ برای عموم وجود ندارد.


نمونه‌هایی از کاربرد سیستم تشخیص صدا

Apple's Siri

دستیار گوشی‎های اپل که آن را با نام «سیری» می‌شناسند یک برنامه کاربردی برای سیستم عاملِ iOS اپل است. این برنامه از یک رابط کاربری که به زبان طبیعی کار می‌کند استفاده کرده تا بتواند به سوالات پاسخ دهد و برای درخواست‌های کاربران پیشنهادهایی مناسب ارائه دهد.


Amazon's Alexa

سرویس صوتی الکسا (AVS) یک سیستم تشخیص صوت هوشمند است و با استفاده از خدمات درک زبان طبیعی، به شما امکان آن را خواهد داد که با صدای خود کارهای روزمره را انجام دهید. برای مثال به موسیقی مورد علاقه خود گوش دهید و یا پیتزا سفارش دهید.

 
Google Now

«گوگل ناو» امکان پرسیدنس سوال را به کاربران خود می‌دهد. همچنین می‌توانید از آن کارهایی را بخواهید که احتمالا درباره آن نمی‌دانید و یا از آن به عنوان دستیار شخصی خود استفاده کنید مانند آنچه در گوشی‌های اپل با عنوان سیری وجود دارد.


 چگونه با صدای خود به دیگران کمک کنید؟!

شرکت موزیلا که بیش‌تر با مرورگر فایر فاکس شناخته شده است، در پی آن است که موتور تشخیص صدایی ایجاد کند که همگان بتوانند در صورت نیاز به آن دسترسی داشته باشند و با بهره‌گیری از آن، اپلیکیشن‌های خلاقانه‌ای به وجود آورند.

موزیلا برای این منظور پروژه‌ای تحت عنوان “Common Voice”، تعریف کرده است. برای اجرایی شدن این پروژه، از تمامی افراد دعوت شده است که برای غنی‌سازی بانک اطلاعاتی، صدای خود را اهدا کنند. چراکه بسیاری از برنامه‌نویسان و ایده‌پردازان هستند که صرفاً به دلیل عدم وجود یک بانک اطلاعاتی در دسترس، قادر به اجرای ایده‌های خود نیستند. هدف موزیلا تهیه ۱۰٫۰۰۰ ساعت نمونه صدا از افراد مختلف است.

  

نحوه مشارکت در این کار خیر، بسیار ساده است. بدین ترتیب که اهداکننده پس از مراجعه به وب سایت اصلی این پروژه، تعدادی جمله روخوانی می‌کند و صدای خود را ضبط می‌کند. امکان بازبخش صدای ضبط شده نیز وجود دارد و درصورت عدم دارا بودن کیفیت لازم، می‌توان صدا را حذف کرده و مجدداً اقدام نمود. هرچه تعداد مراجعین و تعداد جمله‌های خوانده شده بیش‌تر شود، موتور تشخیص صدا نیز عملکرد دقیق‌تر و بهتری خواهد داشت.

یکی دیگر از راه‌های کمک به این موتور تشخیص صدا، گوش کردن به صداهای ضبط شده دیگران و امتیاز دادن به آن‌هاست.

 


نکته: گرچه ممکن است این وقف از منظر علم فقه وقف نباشد و ویژگی‌های تعریف شده برای وقف را دارا نباشد، اما در هر صورت می‌توان آن را نوعی کار خیر در نظر گرفت که همان کارکرد وقف را دارد.


 

نویسنده: رویا باقری