«ویکی‌نیکی» توانسته است لیست موسسات خیریه فعال کشور را در بانک اطلاعاتی خود بر اساس حوزه، نحوه فعالیت و عملکرد آن‌ها دسته‌بندی نماید. 

افراد می‌توانند با مراجعه به وبسایت ویکی‌نیکی، در قسمت «نیکی پیما» مشخصات خیریه‌ها را مشاهده، بررسی و با توجه به فعالیت‌ها و عملکرد موسسات، آن‌ها را باهم مقایسه کنند و در نتیجه برای کمک به خیریه‌ها، آگاهانه گام بردارند.

در این نوشتار کافه بازاریابی از زبان دکتر «محمود محمدیان» عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، خیریه‌های موفق ایرانی در بازاریابی و برندینگ را معرفی نموده است.

«محمود محمدیان»: «در اینجا می‌خواهم در مورد برترین سازمان‌‌ها و موسسه‌‌هایی که در ایران در حوزه امور خیریه فعالیت می‌کنند صحبت کنم.  موسسات خیریه‌ای که درگیر امر بسیار ارزشمندی شده‌‌اند، کمک به همنوعان، که وظیفه هر انسانی در این کره خاکی است. 

وقتی می‌خواستم این متن را بنویسم به سایت‌های مختلفی سرک کشیدم و دیدم که خدا را شکر موسسه‌‌های این‌ چنینی در کشور ما بسیار وجود دارد اما هنوز همکاری با آن‌‌ها برای همه مردم، فرهنگ سازی نشده است و با کشورهای توسعه‌یافته فاصله‌داریم. 

در اینجا می‌شود به اسامی بزرگی نظیر کمیته امداد یا شیرخوارگاه‌‌های مختلف هم اشاره کرد اما به‌طور کلی موسسه‌ هایی را که ماهیت نسبتا دولتی داشتند را از طبقه‌ بندی خودم خارج کردم، اما برای نقش آن‌ ها حرمت ویژه‌ای قائل هستم. 

ملاک من در این انتخاب قدرت ارائه خدمت و توان ایجاد ارتباط با جامعه و شکل‌ گیری یک برند قوی هم بوده است.»

 

موسسه خیریه محک

بعد از بررسی‌‌های زیاد به این نتیجه رسیدم که موسسه محک واقعا در صدر این جدول قرار دارد و بقیه با محک فاصله نسبتاً زیاد دارند. ولی چرا؟! 

در واقع موسسه محک نه‌ تنها در بین برندهای خیریه‌‌های ما بلکه در بین همه برندهای ایرانی جزو برندهایی است که توانسته است با اقدامات علمی و حرفه‌ای خود سری در بین برندهای ایرانی در بیاورد. یعنی من به‌ عنوان مدرس بازاریابی و برندینگ به‌ راحتی می‌توانم در بحث‌‌های مربوط به برندینگ از این برند ارزشمند ایرانی یاد کنم و اقدامات آن را در سخنرانی‌‌هایم برای حضار تحلیل کنم. 

بسیاری از تبلیغاتی که موسسه خیریه محک انجام می‌دهد قابلیت آن را دارد که به‌ عنوان تبلیغات حرفه‌‌ای و قوی مورد نقد و تحلیل قرار بگیرد. حتی تبلیغات و اطلاع‌ رسانی این موسسه در زمره کارهای قوی در بین همه برندهای ایرانی است. 

اقدامات آقای آراسب احمدیان مدیرعامل این مجموعه از جمله سخنرانی‌‌های علمی و قوی او به‌شدت بر شخصیت برند این سازمان تاثیر گذاشته است. بیشتر از این نمی‌خواهم در مورد آن مطلب بنویسم و توصیه می‌کنم به همه شما همکاران خوبم که حتما در مثال‌‌های برندینگ از این نوع مجموعه‌‌های موفق ایرانی یاد کنید.

البتهاخوب است بدانید ایده اولیه تاسیس محک توسط سعیده  قدس (بنیان‌گذار محک) با آگاهی از مشکلات کودکان مبتلا به سرطان به‌ واسطه بیماری فرزندش صورت گرفت. 

از همان ابتدا با گردهم آمدن گروهی از خیران داوطلب فعالیت محک در بیمارستان‌‌های دولتی دانشگاهی انجام می‌گرفت. 

نام اختصاری محک برگرفته از نوع فعالیت این موسسه است (موسسه حمایت از کودکان مبتلابه سرطان) و لوگوی محک طرح برگ است که نماد حیات و زندگی است و بر روی آن کودک و خانواده‌اش امیدوارانه ایستاده‌اند. 

محک تا پایان سال ۹۳ بیش از ۲۳۰۰۰ کودک مبتلابه سرطان را تحت حمایت همه‌ جانبه قرار داده است. دریافت مقام مشورتی از شورای اقتصادی، اجتماعی سازمان ملل متحد (ECOSOC)، عضویت در سازمان‌‌های معتبر بین‌المللی مرتبط با سرطان کودکان، احداث تنها بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان در خاورمیانه با زیربنای ۱۸۰۰۰ مترمربع و امکانات کامل کلینیکی و پاراکلینیکی در سال ۱۳۸۶، دریافت تندیس نقره‌ ای کیفیت (GIC) از موسسه بین‌المللی استاندارد جی.آی.سی، اخذ استاندارد NGO Benchmarking از شرکت SGS به‌ عنوان اولین سازمان غیردولتی در منطقه خاورمیانه، دریافت نشان طلای انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه (IPMA)، انجام پروژه‌های تحقیقاتی-کاربردی با همکاری معتبرترین موسسات تحقیقات داخلی و خارجی نشان‌دهنده فعالیت موثر این موسسه خیریه در سطوح پیشرفته ملی و بین‌المللی است. 

مواردی که در بالا آمد هر برندی را شایسته این می‌کند که در موردش در محافل علمی صحبت شود.

موسسه بهنام دهش پور

از محک که بگذریم موسسه‌های بعدی قدری با آن فاصله‌ دارند اما مورد دومی را که می‌خواهم مثال بزنم موسسه بهنام دهش پور است. موسسه خیریه بهنام دهش پور نام جوانی را بر پیشانی دارد که در سال ١٣٧٠ در سن هفده‌ سالگی مبتلا به بیماری سرطان گردید و در آخرین دوره درمان، سال ١٣٧۴، دست سرنوشت او را راهی مرکز رادیوتراپی بیمارستان شهدای تجریش نمود. 

در آن موقع به‌شدت تحت تاثیر وضعیت ناگوار بیماران این مرکز قرار گرفت. بهنام باوجود بیماری سخت، اقدام به برگزاری بازارچه خیریه در سال ١٣٧۴ نمود. این بازارچه در آپارتمانی قدیمی در خیابان پاسداران و با کمک خانواده و دوستانش برپا گردید.

پس‌ از آن با یاری دوستانش کنسرت پیانو را در فرهنگسرای ارسباران ترتیب داد و آخرین شب زندگی‌اش را با فروش شمع‌‏های تزئینی به نفع بیماران نیازمند مبتلابه سرطان در خانه به پایان رساند. در ادامه راه بهنام، جمعی از دوستان، خانواده و یاوران همراه نیت خیر او شدند. موسسه بهنام دهش پور نه به‌ اندازه محک اما در مقیاسی کوچک‌‌تر فعالیت‌‌های خوبی را آغاز کرده است و توانسته با اصول حرفه‌ ای و علمی راه خود را بیش تر پیدا کند. 

این شرکت نیز با برگزاری رویدادهای مختلف و تبلیغات نسبتا خوب توانسته است آگاهی از برند خود را قدری افزایش دهد البته تا رسیدن به جایگاه محک نیاز به کار بیشتری دارد. 

از نزدیک با فعالیت‌‌های این مجموعه آشنا نیستم اما دورادور اطلاعات آن‌ها را از طریق روزنامه و سایت‌ها دنبال می‌کنم. این موسسه هم در زمره برندهای قوی این حوزه است.

زنجیره امید

 موسسه خیریه زنجیره امید در سال ۱۳۸۶ تاسیس شد. هدف اصلی این مجموعه فراهم نمودن خدمات پزشکی و درمانی به کودکان زیر ۱۸ سال بی‌‌بضاعتی است که از بیماری‌‌های قلبی و ارتوپدی و ناهنجاری‌ های ترمیمی و پلاستیک رنج می‌برند. این موسسه همکاری‌‌های علمی نزدیکی با موسسه خیریه بین‌المللی زنجیره امید فرانسه (La Chaine de l’Espoir) دارد. 

این شرکت نیز با برگزاری رویدادهای مختلف و تبلیغات نسبتاً خوب توانسته است آگاهی از برند خود را قدری افزایش دهد البته بازهم تا رسیدن به جایگاه محک و دهش پور نیاز به کار بیشتری دارد. با این‌حال این روزها بارها نام این موسسه را می‌شنویم که این خوب است.

انجمن ام‌اس ایران

 اما گزینه آخر که می‌خواهیم معرفی کنیم انجمن ام‌ اس ایران  است. 

به همت و مشارکت تنی چند از بیماران ام اس و تشویق خانواده‌‌های آنان جامعه حمایت از بیماران ام اس ایران در سال ۱۳۸۵ به‌ عنوان یک سمن، خیریه و مردمی در سطح ملّـی از وزارت کشور و سازمان بهزیستی کشور فعالیت خود را آغـاز نمود. این انجمن نسبت به سایر خیریه‌ها کمی تخصصی‌‌تر عمل می‌کند و توانسته برند خود را در مخاطب جا دهد.»

گفتگو از کافه بازاریابی