یکی از مسائل و مشکلات عمده شهر تهران مهاجرت و عدم توجه به روستاهایی است که پس از تصویب طرح جامع تهران به عنوان یک محله شهری محسوب و باعث شده این نواحی روستایی با مشکلات شدید اجتماعی، اقتصادی و هویتی روبرو شوند. یکی از این محلات، فرحزاد می‌باشد.

محله فرحزاد سرریز کارگران بخش خدمات ساختمان و خانواده‌هایی است که به علل متعدد من جمله نبود شغل در روستا، مهاجرت به همراه خانواده به تهران را انتخاب کرده‌اند. 


پروژه توانمندسازی اقتصادی مادران محله فرحزاد


با توجه به مشاهدات و تحقیقات انجام شده، آسیب‌های محله فرحزاد بر اساس اولویت شامل موارد زیر می‌باشد: 

  • اعتیاد و حضور معتادین خیابانی و همچنین خرید و فروش مواد مخدر در منطقه
  • بی‌سوادی ساکنین
  • خشونت علیه زنان و دختران
  • وجود کودکان کار و خیابان
  • عدم امنیت
  • وجود مهاجرین افغانستانی و پاکستانی 
  • مشکلات آموزشی کودکان
  • سطح نازل بهداشت محله
  • نبود وسایل نقلیه عمومی
  • نبود سیستم فاضلاب شهری و جاری بودن فاضلاب در سطح محل
  • نبود سیستم مناسب جمع‌آوری زباله

در این وضعیت زنان و کودکان به علت موقعیت اجتماعی و فرهنگی از اولین کسانی هستند که در حاشیه‌های شهری مورد تهاجم و سوء استفاده قرار می‌گیرند. 


جمع‌سپاری مالی موسسه مهروماه؛ پروژه توانمندسازی اقتصادی مادران


خشونت‌های خانگی، ازدواج‌های اجباری و زود هنگام و کودک آزاری از آسیب‌هایی است که به کرات در این مناطق، این دو گروه را تهدید می‌کند. 

یکی دیگر از مشکلات این خانواده‌ها مشاغل فصلی و غیر‌دائمی سرپرستان خانواده‌ می‌باشد که زندگی آنان را دستخوش مصائب بسیاری نموده است. 

اکثر آنان مستاجر و بدون هیچ‌گونه پس‌اندازی می‌باشند. اکثر زنان در شش ماهه اول سال مشغول به تمیز کردن سبزی و یا باقلا و... می‌باشند که این خود موجب مشکلات جدی بهداشتی در منازل و محله گردیده و در بقیه فصول نیز بخشی از آنان در صورت اجازه همسران خود در بخش خدمات (نظافت و کار درمنازل) حضور دارند.

در شروعِ کار  با تعداد زیادی از زنان محل روبرو بودیم که از ما تقاضای کمک جهت پرداخت شهریه کودکان را در مدارس داشتند. طبق دیدگاه و بیانیه موسسه مهروماه ما نمی‌توانستیم تنها اقدامات حمایتی برای مراجعین داشته باشیم و موظف بودیم با هدایت مراجعین به یکی از راهکارهای در نظر گرفته شده در جهت نیازهای آنان حرکت کنیم. 

لذا با طرح این سئوال در پرسشنامه مددکاری که «شما قادر به انجام چه کاری هستید؟» اولین سئوال را در رابطه با توانمندسازی آنان شروع کردیم. 

در برخورد اولیه کلیه مادران اظهار کردند که هیچ کاری به جز کارهای خانه را نمی‌توانند انجام دهند اما با ادامه این روند متوجه شدیم که اکثر این زنان که از نقاط مختلف کشور در محله حضور دارند از مادران خود، آموخته‌هایی دارند که می‌توان به عنوان توانایی، برروی آن حساب کرد. یکی از این توانایی‌ها مهارت سوزن‌دوزی و پته دوزی بود. ولی مرکز با سه مسئله درگیر بود:

1- آموزش زنان

2- نبود داوطلبانی که بتوانند در این خصوص به ما کمک کنند

3- بازاریابی محصولات

خوشبختانه در پی درخواستی که از طریق حامیان مرکز صورت گرفت موفق به جذب تعدادی از کارآفرینان جهت اجرای طرح شدیم. این کارآفرینان خود از کسانی بودند که با این بازار کار آشنا بودند. لذا توانستند در این طرح و آموزش زنان ما را یاری کنند.

در مورد انتخاب این مادران به دو نکته توجه داشتیم:

1- پشتیبانی از کودکان این زنان به عنوان یکی از اهداف طرح
2- آموزش مادران شرکت‌کننده در طرح در رابطه با مسائل رفتاری و مشکلات کودکان در مدارس

بنابراین طرح در نظر دارد از یک‌سو با افزایش توان مالی مادران در جهت کاهش فقر و از سوی دیگر با آموزش آنان در جهت پشتیبانی از کودکان (آموزش رسمی و غیررسمی) اقدام نماید.


اینک موسسه مهروماه شمیرانات برای اجرای طرح خود در جهت توانمندسازی اقتصادی مادران بی‌سرپرست و بدسرپرست با رویکرد تاثیر بر بهبود آموزش کودکان، نیارمند دستان سبز شما می‌باشد.

یاریگر باشیم...


بانی طرح

موسسه توانمندسازی زنان و کودکان مهروماه شمیرانات

زمینه فعالیت: توانیابی و بازپروری


مبلغ مورد نیاز برای اجرای طرح

10،000،000 ریال


جمع‌سپاری مالی موسسه مهروماه؛ پروژه توانمندسازی اقتصادی مادران

جمع‌سپاری مالی موسسه مهروماه؛ پروژه توانمندسازی اقتصادی مادران