اگر تصمیم به تاسیس یک موسسه خیریه دارید، یکی از ابتدایی ترین و در عین حال مهم ترین گام های تاسیس آن، انتخاب یک اسم و یا یک نام تجاری مناسب است. در انتخاب نام یک موسسه باید به موارد زیر توجه داشت:

منظور از نام تجاری چیست؟

نام تجاری، یک کلمه، عبارت یا لوگوی خاصی است که محصولات یا خدمات یک شرکت را از سایر شرکت ها یا سازمان ها متفاوت می کند و بازار آن کالا یا خدمت را با نام یا علامت تجاری آن می شناسند.

اهمیت نام تجاری از آنجاست که به نوعی شناسنامه محصولات یا خدمات یک سازمان است. این نام به هیچ وجه نباید تکراری باشد و در انتخاب آن باید بسیار خلاقانه عمل کرد.

نام موسسه، باید منعکس کننده ماموریت اصلی سازمان شما باشد!

برای نمونه از نام «موسسه خیریه بنیاد کودک» مشخص است که فعالیت های این بنیاد متوجه کودکان و حمایت از آن ها است.

 بتوان به سهولت آن را به خاطر سپرد!

به عنوان مثال می توان از کلمات مخفف در نامگذاری استفاده کرد. استفاده از مخفف ها احتمال به خاطر ماندن نام را افزایش می دهد. مانند«موسسه خیریه محب» که مخفف عبارت موسسه خیریه حمایت از بیماران است و یا «موسسه محک» که مخفف موسسه حمایت از کودکان سرطانی می باشد.

 توسط شرکت ها یا موسسات دیگر استفاده نشده باشد.

در انتخاب نام باید دقت داشته باشید که به هیچ عنوان از نام های تکراری استفاده نکنید.

 برترین نام برای موسسات خیریه

 

 در انتخاب نام دامنه برای خیریه باید به چه نکاتی توجه داشت؟

در دنیای امروز وجود اینترنت مزید بر علت شده و کار انتخاب نام برای موسسات را دشوارتر و پراهمیت تر نموده است. توصیه می شود حتی اگر تا مدت ها پس از تاسیس موسسه خود قصد راه اندازی وب سایت برای آن را ندارید، اما دامنه مربوط به نام موسسه خود را خریداری نمایید.

مرتبط بودن نام موسسه و دامنه آن به یکدیگر از بسیار مهم است که باید مورد توجه موسسان قرار بگیرد. پس به منظور یافتن نامی که هم تکراری نباشد و هم دامنه آن موجود باشد باید از قبل تحقیقات کاملی انجام دهید.

معمولاً اکثر موسسان نام دامنه را با استفاده از پسوند org. ثبت می کنند اما اخیراً دو پسوند دامنه ngo.  و ong.  مخصوص موسسات خیریه در چند کشور از جمله آمریکا ایجاد شده است. نکته قابل توجه آنکه، این دو پسوند صرفاً مخصوص موسسات خیریه است و این درحالیست که پسوند .org هم برای شرکت های تجاری و سازمان ها استفاده می شود و هم برای خیریه ها.

* در ایران برای ثبت خیریه ها صرفاً از پسوند org. یا .org.ir استفاده می شود.

 

یک لیست از نام های مدنظر خود تهیه کنید.

لیستی از نام ها تهیه کرده و با کامل شدن تحقیقات خود نام های نامناسب یا تکراری را خط بزنید. برای انتخاب یک نام جدید و مناسب می توانید از منابع متنوعی بهره ببرید:

اینترنت

کار را با یک موتور جستجو مانند گوگل یا یاهو آغاز کنید. بدین طریق می توانید بفهمید که آیا نام مورد نظر شما قبلاً توسط موسسه یا شرکت دیگری استفاده شده است یا خیر. پس از جستجوی نام می توانید دامنه را نیز جستجو کنید.

برای جستجوی دامنه نیز می توانید به وی سایت های مختلف مراجعه نمایید. برای نمونه وب سایت whois.com اگر تصمیم به خرید دامنه دارید، ابتدا بودجه خود را در نظر بگیرید. اگر دامنه مورد نظر شما با میزان بودجه تان هم تراز نبود، دامنه را از لیست خط زده و به سراغ مورد بعدی بروید.

* توجه داشته باشید که دامنه هایی با پسوند gov. مختص سازمان های دولتی یا دستگاه های اجرایی هستند و برای موسسات خیریه قابل استفاده نیستند.

کتاب اول

کتاب اول مجموعه‌ای از اطلاعات تجاری ایران می‌باشد. محتویات کتاب اول شامل بخشی از اطلاعات مراکز تجاری و خدماتی کلان ایران، نقشه، اطلاعات عمومی و آگهی تبلیغاتی برخی از صاحبان مشاغل می‌ باشد.

بهره گیری از کتاب اول که راه دیگری برای جستجو است. این روش سنتی برای جستجو هنوز هم راه مناسبی برای پیدا کردن موسسات ثبت شده می باشد.

کتابخانه

به کتابخانه بروید و به نشریات تجاری و دایرکتوری های کسب و کار نگاه کنید. شما همچنین می توانید برای دستیابی به فهرست های بیش تر با انجمن های تجاری محلی و یا اتاق های بازرگانی تماس بگیرید. همچنی می توانید از یک کتابدار کمک بخواهید.

ثبت نام تجاری

در ثبت نام تجاری ممکن است با چالش هایی رو به رو شوید. از جمله اینکه نام تجاری به هیچ عنوان نباید تکراری باشد حتی ممکن است نامی که انتخاب کردید به دلیل تشابه زیاد با نام تجاری موسسه ای دیگر مورد قبول واقع نشود.


پروسه انتخاب نام ممکن است به اندازه ای که انتظار داشتید آسان نباشد اما مطمئن باشید با کمی خلاقیت، انعطاف پذیری و تحقیقات دقیق می توانید یک نام درخور و مناسب برای موسسه خود به ثبت برسانید.

 برای کسب اطلاعات حقوقی و قانونی می توانید به آیین نامه اجرایی تاسیس و اداره موسسات خیریه مراجعه کنید.

 English

 مؤلف: رویا باقری