به گزارش روابط‌عمومی ویکی‌نیکی، نشست خبری دومین همایش ملی خیر ماندگار در بنیاد خیریه راهبردی آلا با حضور آقایان محمد‌صالح طیب‌نیا رئیس همایش، حجت‌الاسلام‌ملانوری دبیر اجرایی همایش و دکتر نعمت‌الله موسی‌پور دبیر علمی همایش در جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد.

در ابتدا محمد‌صالح طیب‌نیا رئیس همایش، با توجه به اهمیت همایش ملی خیر ماندگار و ضرورت تولید دانش و پژوهش در این عرصه، سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: «شاید بتوان گفت، فعالیت‌های خیرخواهانه و احسان و نیکوکاری تنها موضوعی است که در همه جوامع انسانی و بین تمام ادیان مشترک است و در آن جنسیت، سن، دین، مرز و حتی زمان و دوره خاصی مطرح نیست.

یعنی تمام انسان‌هایی که در روی کره زمین زندگی کرده‌اند تا آخرین انسان‌هایی که زندگی خواهند کرد با این موضوع انسانی در ارتباط هستند که به ماهیت انسانی ما باز می گردد.

امور خیریه و نیکوکاری چند دهه است که در دنیا مورد توجه ویژه قرار گرفته است. این موضوع در گذشته بیشتر جنبه فردی داشت و انسان‌ها از منظر یک امر الهی و وجدانی به موضوع می پرداختند.

ولی در چند دهه اخیر در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه به این مسئله به منزله یک موضوع اجتماعی توجه شده است و یکی از شاخصه‌های جوامع توسعه‌یافته محسوب می شود.

یک نگاه درباره ناکارآمدی دولت‌ها در ارائه خدمات عمومی به علت بروکراسی شدیدی که بر نظام دولتی حاکم است، وجود دارد. در تمام دنیا به علت گران بودن هزینه‌های تمام‌شده خدمات در بخش دولتی، فعالیت‌ها در بخش عمومی مثل آموزش و پرورش، بهداشت و درمان و خدمات معیشتی، خدمات موفقی در دنیا نبوده‌اند. 

از طرفی  بخش خصوصی که اغلب راندمان خوبی در فعالیت‌هایش دارد، دغدغه‌ای برای ورود به این عرصه‌ها ندارد. چون این عرصه‌ها سودآور نیست و اگر بخواهند با نگاه سودآور به این خدمات نگاه کنند، مردم ناراضی خواهند بود. 

لذا بخش سوم در کنار بخش دولتی و خصوصی تحت عنوان سازمان‌های مردم‌نهاد و خیریه‌ها هستند که مورد توجه ویژه قرار گرفته‌اند. دولت‌ها نیز به رونق این موسسات کمک می‌کنند تا توسعه پیدا کنند. این مسئله در کشور ما هم به همین شکل دنبال می‌شود.

با توجه به اینکه تعداد خیریه ها در چند دهه گذشته اضافه شده و خدمات خوبی هم ارائه می‌دهند، اما متاسفانه موضوع تولید دانش امر خیر مورد کم توجهی قرار گرفته است. مثلاً در آمریکا که یکی از بزرگترین موسسات اقتصادی یعنی مایکروسافت تبدیل به یک موسسه خیریه می شود. 

تبدیل تمام سرمایه و ثروت آقای بیل گیتس به خیریه، نشان می‌دهد که یک موسسه به این عظمت را دیگر نمی‌توان با نگاه های تجربی اداره اش کرد و الگوی بخش خصوصی در این نظام کارآمدی خود را ندارد.

امروزه ما نیازمند این هستیم که دانش امر خیر در کشور تولید شود. خیریه‌هایی داریم که چند صد میلیارد تومان در سال درآمد دارد و هزینه می‌کند و موسساتی وجود دارند که چند صد‌هزار نفر مخاطب دارد. این‌ها نهادهای اجتماعی وسیع هستند که نیاز به مدیریت‌های عالمانه دارند که آن هم نیازمند مطالعات اجتماعی فرهنگی اقتصادی مردم‌شناسانه و غیره است.

بنیاد خیریه راهبردی آلا از سال ۱۳۹۴ با این دغدغه که نیاز به تحول مدیریت خیریه‌ها در ایران وجود دارد، وارد این عرصه شد و نامش را خیر ماندگار گذاشت. فعالیت‌های خیریه که خیرین انجام می‌دهند، به نام خیر‌جاری نام‌گذاری کرده‌ایم که ضرورت وجود آنها همیشگی است. ولی آن‌چه که می تواند جامعه ما را با یک جهش اساسی رو به جلو حرکت دهد، خیر ماندگار یا تحول در نظام خیر کشور است.

طی بررسی‌ها و تحقیقات به عمل آمده، ۱۰ دانشگاه برتر دنیا به طور میانگین ۲۰ تا ۵۰ درصد بودجه‌شان توسط خیرین تامین می‌شود. بودجه برخی از این دانشگاه‌ها از بودجه کل وزارت علوم بیشتر است. اندیشکده‌های بزرگ دنیا هم توسط خیریه‌ها اداره می شوند.

به نظر می‌رسد، با توجه به دغدغه اصلی جامعه ما که اشتغال و مسائل اقتصادی است، ورود خیرین و موسسات به این حوزه منجر به برداشتن بار عظیمی از دوش نظام ایران خواهد بود. امروزه بسیاری از خیریه ها وجود دارند که در حوزه کارآفرینی و کارآفرین اجتماعی فعالیت می‌کنند و تجربه‌های موفقی را هم ایجاد کرده‌اند.



این اصل دغدغه‌ای است که بنیاد خیریه راهبردی آلا را بر آن داشت که به این حوزه ورود پیدا کند، مرکز پژوهشی ایجاد کند و شروع به تألیف و ترجمه و چاپ مجلات علمی پژوهشی کند. توافقنامه هایی با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و انجام چندین پروژه پژوهشی در عرصه تولید دانش امر خیر انجام شده است. 

یکی از اقدامات اساسی که از سال ۹۵ پایه گذاری شد، برگزاری همایش‌های ملی خیر ماندگار است که امسال دومین همایش آن در تاریخ دهم و یازدهم دی ماه سال جاری در سالن همایش‌های بین‌المللی رازی برج میلاد تهران برگزار می شود.

ما در حال حاضر به غیر از کارآفرینی اجتماعی و مددکاری در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا، رشته ای مختص نیکوکاری نداریم و این موضوع نیازمند مطالبه‌گری است. ما تمام اصحاب رسانه را سفیران امر خیر تلقی می کنیم و امیدواریم بتوانیم با کمک همدیگر یک پیشرفت و توسعه همه‌جانبه برای کشورمان رقم بزنیم.»

دکتر نعمت‌الله موسی پور، دبیر علمی همایش، ضمن خیر مقدم به کسانی که در خبر رسانی برای ملت کوشا هستند، در خصوص بعد علمی همایش توضیحاتی ارائه داد: «به واقع امر نیکوکاری امری اعم از کارهای معمولی است که به اسم خیریه دنبال می شود و آن را می توانیم به مثابه ملات اجتماعی در نظر بگیریم. اجتماعاتی که تشکیل می شوند، یک بخش سختی دارند که قرارداد اجتماعی است و مشخص می‌کند حقوقمان نسبت به هم و تکالیفمان نسبت به هم چگونه است. معمولاً قانون هم این تکالیف را تعیین می‌کند. 

اجتماعات بشری، بخش نرمی را هم با خود دارند که این بخش همان بخش نیکوکاری و فرهنگ جوامع است. نیکوکاری به واقع همچون ملاتی که اجزای متعدد کاملاً مجزا و از هم دور شونده را به هم متصل می کند، برای جامعه چنین نقشی دارد. جوامع را به هم متحد می‌کند و در جوامع متحد هم‌افزایی بهتری هم شکل می‌گیرد.

بنیاد خیریه راهبری آلا با شعار هر ایرانی، یک نیکوکار برصدد شد، فرصتی فراهم کند که عالمان، پژوهشگران، اندیشمندان، نظریه‌پردازان، خیرین و عامه مردم در کنار هم قرار بگیرند تا ضمن آگاهی از وضعیت و نظر همدیگر، برای حل مشکلات و مسائل موسسات مردم‌نهاد ایجاد هم‌افزایی کنند. 

اولین همایش ملی خیر ماندگار در سال ۹۵ به شرکت جمع کثیری از سراسر کشور منجر گردید. همچنین تلاش رسانه‌های خبری هم سبب شد، جمع بزرگ‌تری از ملت با این همایش آشنا شوند. 

دومین همایش هم با عناوین متعددی در حوزه علوم انسانی و علوم اجتماعی کار خود را آغاز کرده و طی سال جاری فراخوان برای حضور حوزه های متعدد ارسال نمود. صاحب‌نظران مختلفی به تولید مقاله اقدام کردند که پس از ارزیابی مقالات، از ۱۳۵ مقاله‌ دریافت شده، تعداد ۹۲ مقاله برای ارائه در همایش پذیرفته شده‌اند. 

این مقالات در همایش، به شکل پوستر، سخنرانی و چاپ در چکیده مقالات و سپس چاپ در کتاب مجموعه مقالات در اختیار عموم قرار خواهد گرفت. در این همایش، تجربه های خاص نیکوکاران و ایده های تازه در امر نیکوکاری هم جمع آوری شده است که به عنوان تجربه های خاص عرضه خواهند شد.

از چهارده فعال عرصه امر خیر در بخش‌های مختلف: پژوهشی، فعالیت‌های رسانه‌ای خیر برتر، حوزه کارآفرینی و برخی از فعالیت‌هایی که در فضای مجازی صورت می‌گیرد، تقدیر خواهد شد.

این همایش را با این نیت برگزار می‌کنیم که نظر اندیشمندان به جامعه عمومی کشیده شود، از این ایده ها باخبر شوند و همینطور مسئله و چالش های نیکوکاری شناسایی شوند و فضایی پدید آید که دانشگاه‌ها، پژوهشگران و مراکز علمی به این موضوع بیشتر توجه کنند.

حوزه خیر و نیکوکاری نیازمند توجه است. به لحاظ اینکه به قدر اقتصاد دولتی گردش مالی در این حوزه وجود دارد و می‌تواند بسیاری از ایده‌ها و آرزوهای مردم را در عرصه اجتماعی برآورده کند. پرداختن به این ایده به صورت یک موضوع میان رشته ای مطرح است. به عنوان یک موضوعی که همه رشته ها بایستی به آن بپردازند.»

حجت الاسلام ملانوری، دبیر اجرایی همایش در نشست خبری تشریح برنامه‌های دومین همایش خیر ماندگار گفت: «دومین همایش ملی خیر ماندگار روزهای دهم و یازدهم دی ماه برگزار می شود. 

این همایش در دو بخش کاملا مجزا برگزار می‌شود. در نوبت صبح روز دهم دی ماه ۵ کارگاه برگزار می‌شود که حضور در این کارگاه‌ها صرفاً از طریق ثبت نام قبلی در سایت همایش امکان پذیر است و به شرکت‌کنندگان این کارگاه‌ها مدرک معتبر اعطا می شود.»

دبیر اجرایی دومین همایش ملی خیر ماندگار افزود: «در نوبت عصر روز دوشنبه دهم دی ماه پنل عمومی تحت عنوان بررسی چالش‌های نیکوکاری در ایران امروز برگزار می‌شود. ارائه‌کنندگان این پنل سه گروه هستند که شامل گروه دانشگاهی، گروه مدیران دولتی و غیردولتی مرتبط با امور خیر و گروه فعالان امور خیر هستند که بیشتر موسسات خیریه را در بر می‌گیرد. 

در صبح روز یازدهم دی ماه، اجلاس عمومی با حضور مدیران دولتی و اساتید دانشگاه و سخنرانی دکتر صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجت الاسلام خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار می‌شود. بر اساس چند ماه کار فشرده همکاران ما در بنیاد خیریه آلا در چند رشته خاص از فعالان عرصه خیر تقدیر به عمل می‌آید. از میان کتاب‌هایی که منشا خیر بوده‌اند، پنج کتاب را در این جشنواره معرفی خواهیم کرد. در حوزه موسسات خیریه که کارآفرینی کرده‌اند یا کارآفرینانی که خیر هستند، معرفی می‌شوند. 

در برگزاری همایش ملی خیر ماندگار سازمان‌های دولتی و غیر دولتی و نهادهای مردمی همکاری و مشارکت داشته‌اند که از میان سازمان‌های دولتی سازمان اوقاف و امور خیریه، وزارت بهداشت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت تعاون کار رفاه اجتماعی، سازمان خدمات شهرداری، دانشگاه های اصفهان و امام صادق و تعدادی از انجمن‌های علمی کشور و مهمتر از همه تعدادی از مجامع خیریه می‌توان اشاره کرد.»