شرکت‌های کارآفرینی و سرمایه‌گذاران اجتماعی اعتقاد دارند، در سرمایه‌گذاری بر روی پروژه‌های اجتماعی علاوه بر بازگشت سرمایه و بازده بالای صندوق‌ سرمایه‌گذاری، آسیب‌‌های اجتماعی نیز کاهش می‌یابند.
همچنین مصرف‌کنندگان بیشتر تمایل دارند از محصولات برندی خرید کنند که تنها به فکر سودآوری نیستند، بلکه در قبال جامعه خود، احساس مسئولیت می‌کنند. در این نوشتار با نمونه‌های موفق شرکت‌های کارآفرینی اجتماعی و فعالیت‌های آن‌ها آشنا خواهید شد.

انجمن «سرمایه‌گذاری‌های پایدار» ایالات متحده آمریکا که توسط 443 سرمایه‌گذار و 272 مشاور امور مالی اداره می‌شود، یکی از جالب‌ترین بخش‌های سرمایه‌گذاری اجتماعی را تأثیر اجتماعی و همچنین بازده آن می‌داند.
نتایج گزارشات این انجمن نشان می‌دهد که 72‌درصد از شرکت‌هایی که با هدف تأثیر اجتماعی بیشتر، فعالیت می‌کنند، سودآوری بیشتر و حتی نوسانات اقتصادی کمتری را در طول فعالیت‌های خود داشته‌اند. زیرا در هر جایی که نوسانات اقتصادی کمتری وجود داشته باشد، متقابلاً رشد اقتصادی و بازده سرمایه بیشتری نیز وجود خواهد داشت.

بنابراین با توجه به اینکه بازده صندوق‌‌های سرمایه‌گذاری در پروژه‌های پایدار اجتماعی، بیش از متوسط بازده صندوق‌های سرمایه گذاری سنتی است، این مورد را می توان نقطه عطفی برای توجیه سرمایه‌گذار و جلب سرمایه در پروژه‌های اجتماعی دانست. در ادامه مقاله، با نمونه‌های موفقی از شرکت‌های کارآفرین اجتماعی و فعالیت‌های آن‌ها آشنا خواهیم شد.

بیشتر بدانیم : «کارآفرینی اجتماعی چیست؟ و کارآفرین اجتماعی کیست؟»


شرکت هدفون LSTN

LSTN با هدفی منحصر به فرد تاسیس شد: 

تغییر زندگی با قدرت موسیقی.

بخشی از درآمد حاصل از فروش تمام محصولات LSTN صرف کمک‌های شنوایی به افراد نیازمند در سراسر جهان از طریق بنیاد شنوایی استارکی، می شود. در طول 4 سال گذشته، LSTN به بیش از 22000 نفر در سراسر جهان کمک کرده است تا برای اولین بار صداها را بشنوند.
این شرکت با ارائه محصولات با کیفیت و دوستدار محیط زیست خود به شرکت‌های هواپیمایی و سمینارها و... آن‌ها را تشویق و ترغیب به مشارکت در پروژه‌های سرمایه‌گذاری اجتماعی و اشتغال‌آفرینی برای افراد کم شنوا و ناشنوا و خانواده آن‌ها می‌کند.


 


کفش بنگس

 «هانس دیویس»، موسس و مدیر عامل «BANGS Shoes» تصمیم گرفت با تولید کفش‌های بوم ساخت، 20% از درآمد خود را در زمینه کارآفرینی محلی سرمایه‌گذاری کند و با این هدف، هم‌اکنون از 667 شرکت کارآفرین در 63 کشور جهان، حمایت می‌کند.



Tentree

«تنتیری»، شرکت تولید پوشاک است که تولیداتی سازگار با محیط زیست دارد. تنتیری، با کاشت درختان، ایجاد شغل و آموزش افراد محلی، با هدف ایجاد تاثیر پایدار بر زمین و مردم، فعالیت می‌کند.



Charity Charge

این خیریه راهی متفاوت و آسان را برای کمک‌های مالی نیکوکاران از طریق کارت‌های اعتباری، ایجاد نموده است. به طور مثال فرد نیکوکار کارت‌های خرید خود را از طریق بانک به گونه ای تنظیم می‌کند تا با هر خرید مبلغ 0.08% از کل مبلغی که خرید کرده و کارت کشیده‌، به پروژه خیریه مورد نظرش انتقال یابد.



MADI Apparel

کارخانه تولید لباس‌زیر زنانه ای که با هدف حمایت از بهداشت زنان و کارآفرینی آن‌ها، به تولید لباس‌های‌زیر بهداشتی و ارگانیک می‌پردازد. محصولات این کارخانه در تمام پناهگاه‌های زنان، زندان‌ها و محل حوادث غیرمترقبه، به طور رایگان توزیع می‌شود.


UpEffect

UpEffect تنها یک پلتفرم جمع‌سپاری مالی نیست، بلکه با ارائه مشاوره‌های تخصصی و در اختیار گذاشتن منابع لازم، به کسب و کارهای اجتماعی و استارت آپ‌ها کمک می‌کند تا به اهداف مالی و اجتماعی خود دست یابند.
UpEffect معتقد است برای تبدیل ایده کارآفرینان به واقعیت، باید از پروژه‌های اجتماعی حمایت و کسب و کارهای جدید، ایجاد کرد. بنابراین UpEffect با سرمایه‌گذاری در پروژه‌های اجتماعی خوب، در سراسر جهان از کارآفرینان اجتماعی حمایت می‌کند.

کلینیک مراقبت از چشم و عینک SOLO 

با اعتقاد به اینکه بیش از 80% از نابینایی‌ها قابل پیش‌گیری هستند، 10% از سود خود را به افراد نیازمند به خدمات چشم پزشکی، عینک و جراحی آب مروارید اختصاص می‌دهد و تاکنون 32 کشور را تحت حمایت‌های مراقبت از چشم قرار داده است. این کلینیک با سرمایه‌گذاری در پروژه‌های محلی ضمن آموزش و راه اندازی کلینیک‌های چشم‌پزشکی بومی، به مناطق محروم از خدمات تخصصی پزشکی کمک‌رسانی می‌کند.


شرکت سوزن‌دوزی «باغ بهار ایرانشهر» در ایران

«سمیه ایرندگانی»، کارآفرین برتر شهرستان «ایرانشهر»، یکی از شهرستان‌های استان «سیستان و بلوچستان»، با کوشش بی پایانش، شرکت سوزن‌دوزی «باغ بهار ایرانشهر» را در سال 1390 تاسیس کرد.


اشتغال‌زایی، برای 150‌زن و دختر بی‌سرپرست یا بدسرپرست، توسط «سمیه ایرندگانی»، کارآفرین منتخب جشنواره ملی زنان و دختران مدیر کارآفرین.

سمیه ایرندگانی محصولات تولید شده در کارگاه خود را در شهر‌های زاهدان، تهران، شیراز و اصفهان به فروش می‌رساند. او در نمایشگاه‌های متعددی در سایر شهرهای ایران هم شرکت کرده است و محصولاتش با استقبال هنردوستان روبرو شده است. اکنون با همت او و تلاش زنان و دختران «باغ بهار ایرانشهر» سوزن‌دوزی‌ها به هلند، فرانسه و عمان صادر می‌شود.

در ایران افراد کارآفرین گمنام بسیاری وجود دارند که شاید خود خبر نداشته باشند ولی در مسیر توسعه پایدار کشورمان فعال هستند و با اشتغال‌زایی در جوامع محلی از بسیاری از آسیب‌ها و معضلات اجتماعی امروز همچون شهرنشینی، بیکاری، افزایش روستاهای خالی از سکنه و... جلوگیری می‌کنند.

در این میان زنان نقش بسیار پررنگی در توسعه پایدار جوامع محلی ایفا می‌کنند و می‌توان گفت کارآفرینی اجتماعی؛ راهکاری برای تحول زندگی زنان روستایی، به شمار می‌رود.
و توانمندسازی پایدار می‌باید در قالب یک برنامهٔ راهبردی و برنامه‌ای بلند‌مدت برای حل مشکلات زنان (کشاورز و تولید‌کننده) طرح‌ریزی و عملی گردد.

 

گردآورنده: فاطمه ولی محمدی


به ما بگویید : آیا نمونه‌های موفق دیگری از شرکت‌ها و یا افراد کارآفرین اجتماعی می‌شناسید؟