به طور عمده ایجاد فرصت‌ انجام کارهای داوطلبانه در شرکت‌ها تاثیرات مثبتی هم در کارمندان و مدیران داشته و هم برای جامعه مفید خواهد بود. داشتن برنامه‌های داوطلبانه در کنار کارهای روتین شرکت موجب جذب استعدادهای برتر می شود، مشارکت را بالا می برد، کارکنان را درگیر می‌کند و وجهه شرکت در اجتماع را نیز تقویت می‌کند. در سال‌های اخیر شرکت‌های کوچک و بزرگ بسیاری با گنجاندن برنامه‌های داوطلبانه در جدول کارهای روزانه خود از تاثیرات مثبت آن بهره برده‌اند.

در سال‌های اخیر بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی کوچک و بزرگ، با گنجاندن برنامه‌های داوطلبانه در جدول کارهای روزانه خود، از تاثیرات مثبت فعالیت‌های داوطلبانه بهره برده‌اند. با ما همراه باشید تا با تاثیرات کارهای داوطلبانه در شرکت‌ها آشنا شویم.


در این نوشتار، ویکی نیکی به مناسبت روز کار داوطلبانه واحدهای اقتصادی 5 منفعت انجام کارهای داوطلبانه برای شرکت‌ها را بررسی کرده است، که عبارتند از :

درگیر نمودن کارکنان

برنامه‌های داوطلبانه برای کارکنان شرکت‌­ها موجب تقویت مهارت‌هایشان شده و با برانگیختن حس رضایت از کار‌ خیری که انجام می‌دهند، نسبت به خودشان و شرکت، حس بهتری پیدا می‌کنند.
طبق آمار بدست آمده بهره‌وری کارکنان داوطلب، تا %18 بیش‌تر از کارکنانی بوده که در فعالیت‌­های داوطلبانه شرکت نداشته‌اند. علاوه بر این کیفیت خدمات کارکنان داوطلب نیز تا 60% بهبود داشته و میزان وفاداری آنان به شغل‌شان نیز تا 12% افزایش داشته است.

پیشنهاد مطالعه :  «استراتژی‌های مدیریتی فعالیت‌های داوطلبانه 2018»

بهبود وجهه شرکت

به گفته متخصصان سرمایه‌گذاری و کارشناسان مسئولیت اجتماعی، یکی از موثرترین راه­‌های ایجاد و حفظ شهرت کسب و کارها، تولید ارزش از طریق مشارکت در امور داوطلبانه است. مشارکت شرکت­‌ها در کارهای داوطلبانه موجب جلب نظر افراد جامعه می‌گردد. چنین اقداماتی می­‌توانند وجهه عمومی شرکت را تا حد قابل ملاحظه­‌ای بهبود ببخشند و یا آن را حفظ نمایند.
 طبق آمار، شرکت Pulse Survay، در سال2011، 40% درصد از شهرت خود را مدیون برنامه‌های شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی و کارهای داوطلبانه­ می‌داند.

جذب نیرو

جذب و استخدام استعدادهای برتر یکی از مهم­ترین اهداف هر شرکت است. برنامه‌های داوطلبانه سبب جذابیت هر کسب و کاری می‌شوند. این امر به ویژه برای نیروهای جوان بسیار جذاب است، چراکه کارکنان جوان بیش از سایرین مشتاق و متعهد برای ایجاد تغییر در جهان هستند.

ارتقای توانمندی­‌ها و مهارت­‌های کارکنان

پیاده‌سازی و شرکت در برنامه‌های داوطلبانه، راهی است موثر برای ارتقای مهارت‌های شغلی کارکنان و قرار گرفتن در محیطی جدید و رو­برو شدن با چالش‌های تازه، به کارکنان اجازه می‌دهد پا را فراتر گذاشته و مهارت‌های جدیدی را نیز کسب کنند.
به عقیده کارشناسان منابع انسانی، انجام کارهای داوطلبانه و غیرانتفاعی، راهی موثر برای پرورش توانمندی­‌های شغلی بوده و مهارت‌هایی چون مدیریت پروژه، توانایی برقراری ارتباط موثر، هدف‌گذاری و ارزیابی عملکرد را در کارکنان تقویت می‌نماید.

حفظ کارکنان

طبق پژوهشی که در سال 2004 روی 50.000 نفر از کارکنان چند شرکت بزرگ اروپایی انجام شد، شرکت‌ها قادرند با تعریف پروژه­‌ها و کارهای داوطلبانه، میزان استعفا از سوی کارکنانشان را تا 87% کاهش دهند و این در بلندمدت به معنای صرفه­ جویی در هزینه‌های گزاف جایگزینی نیروی جدید است.
همچنین وقتی کارکنان در فعالیت­‌های داوطلبانه شرکت می‌کنند، علاوه بر تقویت مهارت­‌های خود، روحیه شادتری نسبت به قبل پیدا می­‌کنند، با همکاران خود ارتباط بهتر و سالم ­تری برقرار می­‌کنند و علاوه بر رضایت شخصی حاصل از یک کار خوب، شرکت هم منتفع می‌گردد.