در طرح ساعت زمین، چراغ نقاط شاخص هر شهر به مدت یک ساعت در آخرین شنبه ماه مارس (5 فروردین 96) از ساعت 20:30 تا 21:30 خاموش می‌شود، هم‌چنین شهروندان چراغ خانه‌های خود را به نشانه صرفه‌جویی در مصرف انرژی و مقابله با تغییرات آب و هوایی در همین زمان خاموش می‌کنند.

 

صندوق جهانی حیات وحش (World Wildlife Fund) طرح ساعت زمین را از سال 2007 برای نخستین بار در استرالیا اجرا کرد که با استقبال کم نظیر مردم سراسر جهان مواجه شد، به گونه‌ای که بیش از 128 کشور جهان در این طرح مشارکت داشتند. ساعت زمین یک شاخص مهم جهانی برای اعلام اهمیت قائل شدن برای محیط زیست است.

 

بر اساس این طرح در آخرین شنبه ماه مارس هر سال به مدت یک ساعت میلیون‌ها نفر از مردم جهان در ساعت 20 و 30 تا 21 و 30 با خاموش کردن چراغ‌های اضافی و با هدف صرفه جویی در مصرف انرژی، مقابله با تغییرات آب‌و‌هوایی و کاهش آلودگی‌های زیست‌ محیطی به صورت یک حرکت جهانی در طرح شرکت می‌کنند. این برنامه با هدف صرفه‌جویی در مصرف انرژی و مقابله با تغییر اقلیم انجام می‌شود.

 
در ساعت 20 و 30 دقیقه امروز به وقت محلی،‌ بزرگ‌ترین بناهای جهان از برج ایفل در پاریس گرفته تا تایمز اکوور نیویورک به نوبت در خاموشی فرو می‌روند و شهروندان،‌ موسسات عمومی ،‌شرکت‌ها و دولت‌ها نیز برای یازدهمین سال دعوت شده‌اند چراغ‌های خود را به مدت یک ساعت خاموش کنند.


بنابر اعلام صندوق جهانی طبیعت،‌ برگزارکننده این پویش،‌ هدف از این طرح صرفه‌جویی برق به مدت یک ساعت نیست بلکه یادآوری هزینه انرژی مصرف‌شده برای کره زمین و درخواست تعهدات بین‌المللی قدرتمند برای متوقف کردن پدیده گرم‌شدن هوا است.

 

ساعت زمین برای اولین بار در سال 2007 به ابتکار روزنامه سیدنی مورنینگ هرالد در کشور استرالیا با استقبال قابل توجهی مواجه شد. موج عظیم اجتماعی و گروه‌های مردمی که در آن سال در این اقدام اجتماعی شرکت می‌کردند به بیش از دو میلیون و 200 هزار نفر در شهر سیدنی استرالیا می‌رسید که اقدام به خاموش کردن لامپ‌های اضافی و غیرضروری خود کردند.

 در این رویداد، خانواده‌ها و اصناف و واحدهای کوچک صنعتی با خاموش کردن چراغ‌ها و سایر دستگاه‌های الکتریکی غیرضروری خود به مدت یک ساعت، آن را یادآوری می‌کنند.


این حرکت عظیم اجتماعی توجه جهانیان به انرژی و مسئله محیط زیست را بیش از پیش به خود جلب کرد و تا جایی پیش رفت که بسیاری از شهرهای دیگر جهان نیز در حمایت از این طرح، این ساعت و رویداد را تصویب کردند و به حمایت از آن برخاستند. همان‌طور که از عنوان این حرکت بر می‌آید فقط به مدت 60 دقیقه یا همان یک ساعت مردم با خاموشی پیام خود را به دیگران منتقل می‌کنند. آرمان نخست این اقدام آن است که آگاهی درباره تغییرهای آب‌وهوایی و نیاز به مصرف محتاطانه انرژی در جهان تداوم یابد.

خاموشى يك ساعته نمادهاى مهم شهرى در تهران، اصفهان، شيراز، اروميه، اهواز، رشت، مشهد، تبريز و چند شهر ديگر اجرا می شود. خاموشى پل طبيعت و گنبد مينا و برج ميلاد، برج آزادى و پل طبیعت در تهران، خاموشى سى و سه پل اصفهان، پل سفيد اهواز از جمله برنامه‌هاى اين حركت اجتماعى در ايران مى‌باشد.