فرض کنید موسسه خیریه شما یک کشتی است و شما ناخدای آن هستید. این کشتی به آرامی در حال پیشروی در دریای فعالیت اجتماعی است که ناگهان طوفان عظیمی در می‌گیرد و همه‌ چیز از کنترل خارج می‌شود. در چنین شرایطی، به عنوان یک ناخدا چه کار می‌کنید؟

ناخدای خوب کسی است که از قبل شرایط را سنجیده، پیش‌بینی‌های لازم را انجام داده و خود را برای هر طوفانی آماده کرده است. شاید بپرسید که چطور می‌شود از قبل فکر همه‌ چیز را کرد؟

ما در مقاله امروز می‌خواهیم دربارۀ تحلیلی به‌نام PESTEL با شما صحبت کنیم که به درد همین کار می‌خورد! 

شما با تحلیل پِستل می‌تواند 6 بخش اصلی تاثیرگذار روی خیریه و سازمانتان را بشناسید، تهدیدها و فرصت‌ها را پیدا کنید و برای هر طوفانی آماده شوید!

مزایای پستل (PESTEL)

احتمالاً از خود پرسیده‌اید که این تکنیک قرار است چه امتیازی داشته باشد و اصلاً چرا مهم است؟ پس بگذارید بی‌مقدمه بگویم که با آنالیز پستل می‌توانید:

  • فرصت‌های پیش رو را بشناسید؛
  • تهدیدهای بیرونی را شناسایی کنید؛
  • تغییراتی که در حوزه فعالیت‌تان در حال اتفاق است را درک کنید؛
  • پروژه‌هایی که به دلایل خارج از کنترل، ممکن است شکست بخورند را شروع نکنید؛
  • با آگاهی وارد محیط‌ها و شرایط جدید شوید تا درست عمل کنید؛

خب، این از مزایای پستل. حالا بیایید ببینیم که روش پستل چیست و نحوۀ استفاده از آن چگونه است.



تحلیل PESTEL چیست؟

کلمه پستل از 6 حرف تشکیل شده که حروف اول کلمات Political ،Economic ،Social ،Technological Environmental و Legal هستند.
این کلمات را در گوشه ذهن خود نگه دارید چون در بخش‌های بعد قرار است برویم سر وقتشان. فعلاً تعریف پستل را بخوانیم:


پستل یک آنالیز سادۀ کاربردی برای شناخت محیط عمومی کسب‌و‌کار و فعالیت است.

این آنالیز به شما کمک می‌کند با شناخت تغییراتی که در محیط خارجی کار شما در حال رخ دادن است، تصمیمات بهتری بگیرید.


شما با روش PESTEL می‌توانید از تغییرات و اتفاقات خارج از کنترل اطرافتان تا حدودی خبردار شوید. اتفاقاتی که هم می‌توانند شانس‌های بزرگی برای سازمان شما باشند و هم قابلیت این را دارند که سکان را از دست شما خارج و ورشکستتان کنند.

پس قبل از هر تصمیم جدیدی، پیشنهاد می‌کنیم با این تحلیل، تهدیدهای پنهانی را که برایتان وجود دارد، کشف کنید و فرصت‌هایی که تا امروز به‌ سادگی از کنارشان عبور کرده بودید، شکار کنید.

بد نیست این را هم بدانید که این تکنیک هزارچهره با نام‌ها و نسخه‌های مختلفی شناخته می‌شود؛ پس اگر جای دیگری آن را با اسم‌های دیگری دیدید، تعجب نکنید. تفاوت این تحلیل‌ها فقط در عواملی است که در گذر زمان کمی جابجا یا اضافه شده است. سایر نام‌های تحلیل پستل عبارتند از:

  • PESTLE/PESTEL: سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژی، قانونی، زیست‌محیطی.
  • PEST: سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژی
  • PESTLIED: سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژی، قانونی، بین‌المللی، زیست‌محیطی، جمعیت‌شناختی.
  • STEEPLE: اجتماعی، تکنولوژی، اقتصادی، زیست‌محیطی، سیاسی، قانونی، اخلاقی.
  • SLEPT: اجتماعی ، قانونی، اقتصادی، سیاسی، تکنولوژی.
  • LONGPESTLE: نسخه‌های محلی، بین‌المللی و جهانیِ PESTLE



تحلیل PESTEL کدام قسمت از موسسه شما را هدف قرار می‌دهد؟

همانطور که گفتیم، وظیفۀ تحلیل PESTLE بررسی محیط بیرونی سازمان شما است. اما شاید برایتان این سوال پیش بیاید که محیط بیرونی کجاست و بقیه محیط‌ها کدامند؟ برای پاسخ به این سوال، دایره زیر را با دقت نگاه کنید.


محیط‌های موسسه / سازمان

شکل بالا به ما می‌گوید که محیط سازمان یا موسسه شما از سه بخش تشکیل شده است:

محیط داخلی

این محیط شامل کارکنان، دارایی‌ها و سیستم‌های تکنولوژی موسسه است.
هرچند این قسمت شامل موارد دیگری مثل فرهنگ سازمانی و رویه‌ها و... نیز می‌شود، اما فعلاً برای روشن شدن مطلب همین چند مورد کافی است.

محیط کوچک یا محیط عملیاتی

این محیط در خارج از موسسه قرار دارد ولی همچنان نزدیک و وابسته به موسسه است.
تأمین‌کنندگان، مشتریان، رقبا، موسسات همکار و جایگزین‌ها، همسایه‌های ما هستند و به طور مستقیم و مشخص بر کار ما اثرگذارند.

محیط کلان یا محیط عمومی

این بخش، آخرین سطح از محیط کار است. هر آنچه از اقتصاد، اجتماع، سیاست، تکنولوژی، محیط و قوانین که قرار است بر کار و فعالیت‌تان موثر باشد در این قسمت قرار می‌گیرد. در اصل پستل این بخش را بررسی می‌کند.

در واقع هدف پستل جمع‌آوری و تحلیل اطلاعات درباره عوامل خارج از کنترل محیط کلان است که سازمان در آن فعالیت می‌کند.
مسلماً شما با دانستن چیزهایی که در اطرافتان می‌گذرد، می‌توانید تصمیمات بهتری بگیرید؛ مخصوصاً وقتی که برنامه راه‌اندازی یک پروژه یا ارائه محصول جدیدی را در سر دارید، تحلیل پستل همان چیزی است که به تصمیم‌گیری شما کمک می‌کند.

اگر مقالۀ آنالیز SWOT را خوانده باشید، احتمالا الان این فکرها به ذهنتان رسیده که:

  • پستل و سوات که شبیه هم هستند.! 
  • این تحلیل‌ها چه فرقی باهم دارند؟! 
  • این همه تحلیل مشابه فقط آدم را گیج می‌کنند.!

اگر اینطور است، نگران نباشید؛ در ادامه تفاوت این تحلیل‌ها و ارتباط آن‌ها را با هم، بررسی می‌کنیم.

PEST ،Porter و SWOT مکمل هم هستند

در آنالیز SWOT سعی بر این است که نقاط قوت و ضعف داخل سازمان و همینطور تهدیدها و فرصت‌های بیرون از سازمان را شناسایی کنیم.
پس یعنی در آنالیز SWOT هم با محیط داخلی و هم با محیط بیرونی فعالیت‌مان سروکار داریم.


شناسایی محیط پیرامون خیریه با تحلیل PESTEL


از طرف دیگر در SWOT زمانی‌که فرصت‌ها و تهدیدهای خارجی را بررسی می‌کنیم، به خودیِ خود در حال انجام تحلیل PESTEL هستیم. ولی چرا؟

ساده‌ است؛ چون آنالیز پستل برای تحلیل محیط عمومی (محیط خارجی) موسسه یا سازمان استفاده می‌شود و کار آن شناسایی تهدیدها و فرصت‌هاست. 

حالا در این میان، مدل پنج نیروی پورتر چه می‌گوید؟

مدل پنج نیروی Porter کلاً راهش را از PESTLE جدا کرده اما همچنان در آنالیز سوات قابل استفاده است. این مدل فقط محیط‌های نزدیک و عملیاتی سازمان را بررسی می‌کند. 

هدف Porter بررسی عواملی مانند مشتریان، تأمین‌کنندگان و رقبا است و در محیط‌های کلان و عمومی دخالت نمی‌کند.
پس می‌توانیم از نتایج پستل و پورتر در آنالیز SWOT استفاده کنیم و مو را از ماست بیرون بکشیم!

در PESTLE چه عواملی را بررسی می‌کنیم؟

حتما یادتان هست که گفتیم PESTEL مخفف تعدادی کلمه است. حالا بیایید تک‌تکِ این کلمات را با هم بررسی کنیم و ببینیم که 6 بخشی که در پستل با آن‌ها سروکار داریم کدامند و در هر بخش به چه نکاتی باید توجه کنیم.

عوامل سیاسی (Political Factors)

شما چه به‌ عنوان سازمان مردم‌نهاد یا خیریه و چه به عنوان کسب‌وکار اقتصادی در یک کشور فعالیت کنید، خواه ناخواه تصمیم‌گیری‌های سیاسی بر بازار شما اثر می‌گذارد. 

مثلاً به عنوان یک کسب‌و‌کار، همه چیز رو به راه است؛ چرخ کارخانه شما به‌ خوبی می‌چرخد؛ فروش خوبی هم دارید؛ اما یکدفعه تحریم‌های جدیدی وضع می‌شود و نمی‌توانید ماده اولیه وارد کنید! این مسئله مستقیماً تولید شما را دچار مشکل می‌کند.

تحلیل هر عامل سیاسی مثل سیاست‌های تجاری، تغییرات دولت، فشارهای خارجی، بازارها و تعرفه‌های تجاری و... در این بخش از PESTEL، انجام می‌شود.

بدانید و آگاه باشید که تمام رخدادهای سیاسی که در کشور و گاهی در جهان اتفاق می‌افتد، می‌تواند اثر منفی یا مثبتی بر فعالیت شما داشته باشد. 

حتماً دیده‌اید که یک نفر آن سر دنیا سخنرانی می‌کند، این سر دنیا به دلیل افزایش قیمت ارز، همه قیمت‌ها سر به فلک می‌کشد. در نتیجه حواستان به اتفاقات سیاسی باشد و خودتان را برای تغییرات آن آماده کنید.

نکته آخر و تیر خلاص تحلیل سیاسی:

بد نیست حتی پیش‌بینی کنید که در دوره بعدی چه دولتی بر سر کار می‌آید و چه تأثیری بر محیط بازار کار شما می‌گذارد. با این دور اندیشی می‌توانید یک برنامه متناسب با نظرات دولت جدید داشته باشید تا به وقتش یک قدم از بقیه جلوتر حرکت کنید.


شناسایی محیط پیرامون خیریه با تحلیل PESTEL


عوامل اقتصادی  (Economic Factors)

اقتصاد در هر فعالیتی حرف اول را می‌زند؛ آن هم در شرایط کنونی بی‌ثباتی اقتصاد که ما در آن هستیم!

این بخش از پستل به بررسی عوامل اقتصادی اختصاص دارد. در این بخش باید شرایط اقتصادی کشور یا منطقه‌ای که در آن فعالیت می‌کنید را بطور کامل بررسی کنید.
مثلا از خودتان سوال کنید که رشد اقتصادی در این منطقه چگونه است؟ افزایش قیمت‌ها، چه تاثیر بر فعالیت من خواهد داشت و پروژه من چه تغییری خواهد کرد؟

رشد اقتصادی، نرخ ارز، نرخ تورم، نرخ بهره، درآمد مصرف‌کنندگان، نرخ بیکاری، رشد جمعیت و... عوامل دیگری از اقتصاد هستند که ممکن است تأثیر مستقیم یا غیرمستقیم بر یک سازمان داشته باشند و تعادل عرضه و تقاضا را به‌هم بریزند.

برای مثال، موسسات خیریه‌ای که بدون در نظر گرفتن سیر تورم بازار، تصمیم به برگزاری کمپین کیف و لوازم التحریر در سال 97 و برای بازگشایی مدارس، گرفتند.

مرداد و شهریور قبل از شروع ماه مهر، شروع به جمع‌آوری کمک‌ها نمودند و هزینه هر بسته کیف و لوازم التحریر را  100‌هزار تومان پیش بینی کردند، ولی در انتهای ماه شهریور با تورم بازار مواجه شدند و دیگر نتوانستند هر بسته کیف و لوازم التحریر را با مبلغ 100هزار تومان جمع کنند، بنابراین یا به تعداد پیش‌بینی شده پک کیف و لوازم التحریر تهیه نشد و یا از کیفیت کالا در هر بسته کاسته شد.!!

و حالا شما اگر تولید کننده باشید تورم سبب خرید کردن کمتر مردم می‌شود و در نتیجه تولید و فروش شما به شدت کاهش می‌یابد. کسب‌و‌کارهای زیادی به دلیل تغییرات اقتصادی از بین رفته‌اند.

عوامل اجتماعی (Social Factors)

یک سری اتفاقات ناگوار هم زیر سر عوامل فرهنگی است. عواملی که نشان‌دهنده هنجارها، آداب و رسوم و سبک زندگی افراد است.
این دقیقاً آن چیزی است که از نگرش و فرهنگ جامعه سرچشمه می‌گیرد و مستقیم بر نحوه رفتار جامعه و مصرف‌کننده، اثر می‌‏گذارد. 

پای رفتار که در میان باشد، پیش‌بینی‌ها سخت‌تر می‌شود چون رفتارها در شرایط مختلف تغییر می‌کنند؛ به همین دلیل سازمان‌ها نیز به‌راحتی آن را دست کم می‌گیرند.

اما تکنیک PESTEL فکر همه جا را کرده است! PESTEL بخشی از تحلیل را به این عوامل اختصاص داده تا جامعه‌ای که قرار است با آن‌ها کار کنید را بشناسید. توجه به فرهنگ مردم باعث رشد فعالیت شما می‌شود.

انتظارات شغلی، سبک زندگی، سطح تحصیلات، نگرش‌ها و فقر، تعهد کار، اخلاق کاری و... چند مورد از عوامل اجتماعی هستند. واقعا چگونه می‌شود از دل عوامل اجتماعی، فرصت ساخت؟ این دیگر هنر شما و سازمان‌تان است.

چندین سال است که موسسات خیریه و سازمان‌های مردم‌نهاد متعددی در حال کمک و فعالیت در استان سیستان و بلوچستان هستند؛ ولی تا به حال از خود پرسیده‌اید که چرا با این حجم فعالیت‌ها کمی از فقر این مردم کاسته نمی‌شود؟!

یکی از عوامل شکست پروژه‌های مهم موسسات فعال در سیستان و بلوچستان، بی‌توجهی به فرهنگ بومی این مناطق است.

به طور مثال پروژه توزیع مانتو و مقنعه فرم مدارس در این مناطق علی‌رغم هزینه بالای آن (تهیه پارچه، دوخت، توزیع و...) شکست خورد و دانش‌آموزان این لباس‌ها را تنها برای چند جلسه گزارش مردمی از پروژه به تن کردند؛ چراکه موسسات خیریه بانیِ این طرح، بدون در نظر گرفتن عوامل فرهنگی اقدام به این کار نموده بودند و حتی فکر نکردند نباید هیچ پروژه‌ای را با مداخلات فرهنگی، انجام دهند و فرهنگ بومی مناطق را نابود کنند. 

برای کسب و کارها هم همین مسئله صادق است به طوریکه چند سال پیش، برندهای معروف نوشابه مشاهده کردند که بخشی از مردم بخاطر قند موجود در نوشیدنی‌ها، دیگر از محصولات آن‌ها استفاده نمی‌کنند.
این روند هر روز بیشتر و بیشتر می‌شد و عملاً برایشان یک تهدید به حساب می‌آمد. اما آن‌ها به یک فرصت طلایی تبدیلش کردند. چگونه؟ با عرضه محصولات رژیمی بدون قند؛ در واقع با فهمیدن تغییر سبک زندگی مردمی که می‌خواستند سالم‌تر زندگی کنند.

درست مخالف این قصه هم چند وقت پیش برای برند D&G اتفاق افتاد. یکی از بزرگترین فشن‌شوهای این برند معروف در چین، اخیراً توسط چینی‌ها تحریم و لغو شد.
تنها دلیل این تحریم این بود که D&G در ویدئوی تبلیغاتی خود به فرهنگ چینی‌ها توجه نکرده‌ بود و چینی‌ها آن ویدئو را نوعی تمسخر فرهنگ غذاخوردنشان برداشت کردند. به همین سادگی! برنامه‌ای که می‌توانست شروع یک فرصت استثنایی برای این برند باشد، به دلیل بی‌توجهی به عوامل فرهنگی لغو شد.

عوامل تکنولوژیک (Technological Factors)

این روزها به‌قدری سرعت رشد تکنولوژی زیاد است که نه تنها موسسات و کسب‌وکار‌ها، حتی افراد معمولی هم نمی‌توانند از آن فرار کنند؛ با توجه به این موضوع، در یک خیریه و یا کسب‌و‌کار، عوامل فناوری و تکنولوژیکی، هم بر مصرف‌کنندگان و هم بر خود شرکت، تاثیر دارد.

اگر بخواهیم ساده‌تر بگوییم: شما در این بخش از تحلیل پستل باید به این فکر کنید که چگونه می‌شود با فناوری‌های جدید، مشتری‌های بیشتر پیدا کرد یا اینکه چگونه برای مشتری‌های خود تجربه بهتر بسازیم.

این تغییر تکنولوژی می‌تواند تجهیزات جدید، شبکه اجتماعی جدید، راه‌اندازی سایت، تبلیغات اینترنتی یا هر تکنولوژی دیگری که به رشد شما کمک می‌کند، باشد.

با همین رویکرد ویکی‌نیکی با توجه به ماموریت و مسئولیت اجتماعی خود خدمات دیجیتالی نوینی به موسسات خیریه ارائه می‌دهد. 

اگر کمی به اطرافتان دقت کنید، می‌بینید که در چند سال اخیر بیشتر موسسات، به فکر ساختن سایت و فعالیت در شبکه‌های اجتماعی افتاده‌اند. این موسسات به خوبی درک کرده‌اند که تغییر تکنولوژی به سمتی می‌رود که مردم زمان زیادی را در دنیای مجازی حضور دارند. بنابراین آن‌ها ترجیح می‌دهند فعالیت‌ها و کمپین‌های خیریه خود را در اینترنت معرفی کرده و به این طریق با مردم حرف بزنند و تبادل نظر کنند.


پیشنهاد مطالعه:

7 اصل اساسی برای برگزاری یک کمپین خیریه پایدار


در کسب‌و‌کارها هم همین روال حاکم شده؛ مثلاً بنگاه‌های مشاور املاک را در نظر بگیرید. آن‌ها قبلاً محدود به یک مغازه با یک یا چند مشاور بودند و بیشتر خدماتشان به یک خیابان یا محله محدود می‌شد. از طرف دیگر مردم مجبور بودند در جستجوی ملک مورد نظرشان، از این بنگاه به آن بنگاه بروند. 

اما این روزها مردم خیلی راحت با سایت‌هایی مثل دیوار، کیلید، آی‌هوم و... قیمت‌ها و مشخصات املاک را از قبل می‌بینند و مقایسه می‌کنند، وقتی خانه موردنظر خود را پیدا کردند، برای اقدامات نهایی به فروشنده مراجعه می‌کنند. این یعنی املاکی‌ها با استفاده از تکنولوژی هم کارشان راحت شده، هم مشتری بیشتری دارند و هم تجربه بهتری برای مشتریان خود می‌سازند.

تا اینجای کار 4 عامل را شناختیم. در نسخه PEST فقط همین چهار بخش بررسی می‌شود و عوامل قانونی و محیطی زیرمجموعه‌ای از دیگر عامل‌ها هستند؛ مثلاً قانون کار و تجارت جزو عوامل سیاسی قرار می‌گیرد. اما در پستل این دو عامل به‌صورت جدا هستند.

عوامل قانونی (Legal Factors)

بعضی از قوانین کشور مثل قانون کار، قانون مالیات، تأمین اجتماعی، قانون تجارت، قانون کپی‌رایت و قانون حمایت از مصرف‌کننده و یا هر قانونی که مربوط به فعالیت یا کسب‌وکار شماست و در گروه عوامل سیاسی جای نمی‌گیرد، جزو عوامل قانونی است.

اگر می‌خواهید به عنوان یک کسب و کار با کشور دیگری کار کنید یا به جای دیگری محصولات خود را صادر کنید، یا اگر می‌خواهید به عنوان موسسه خیریه کمک‌های ارزی دریافت کنید؛ باید قوانین آن کشور را به‌ خوبی بدانید. در ضمن قانون‌هایی که در حال تصویب است و یا احتمال تصویب شدنشان هست را فراموش نکنید.

برای نمونه، موسسه شما اقدام به راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی برای فروش محصولاتی که مددجویانش تولید می‌کنند، کرده است. این را در نظر بگیرید که تمام فعالیت‌های این فروشگاه از طریق اینستاگرام انجام می‌شود. 

حالا اگر روزی قانون فیلترینگ اینستاگرام تصویب شود، تمام مخاطبان خود را از دست خواهید داد و باید فعالیت خود را در شبکه اجتماعی دیگری از نو شروع کنید.
اما از قبل با در نظر گرفتن این احتمال، می‌توانید در کنار اینستاگرام، برای کسب‌و‌کاری که به راه انداخته‌اید؛ سایت هم داشته باشید و از دردسرهای احتمالی جلوگیری کنید.

عوامل محیط زیستی  (Environmental Factors)

تحلیل اطلاعات درباره شرایط آب و هوایی، بارش برف و باران، آلودگی هوا، گازهای گلخانه‌ای و هر نوع مسئله زیست‌محیطی و طبیعی که به فعالیت شما مربوط باشد، در این بخش از پستل انجام می‌شود.

هستند کسب‌وکارهایی که به شدت از عوامل زیست محیطی تاثیر می‌گیرند. یکی از این کسب‌وکارها تورهای گردشکری و آژانس‌های هواپیمایی هستند. آن‌ها گاهی به دلیل وضعیت بد هوا یا بارش برف و باران سفرهایشان لغو می‌شود. در فصل تعطیلات و مناسبت‌ها تقاضای بیشتری دارند و در ماه‌های سرد فروششان کمتر می‌شود. 

پس نتیجه می‌گیریم که شناخت عوامل زیست محیطی برای هر کاری از واجبات است! 

به طور مثال شما به عنوان یکی از عوامل اجرایی موسسه و یا سازمان خود می‌توانید با یک تحلیل ساده، پیش‌بینی کنید که انجام پروژه در کدام فصل از سال به علت مساعد نبودن هوا، بهتر است انجام نشود و یا در چه روزهایی بازدیدهای نظارتی پروژه، صورت گیرد.. 

ناگفته نماند که گاهی اوقات حتی بحران زیست‌محیطی می‌تواند باعث توسعه یک کسب‌وکار هم شود. برای مثال شرکت‌های خودروسازیی وجود دارند که در جهت کاهش آلودگی‌های هوا، اقدام به ساخت خودروی برقی کرده‌اند و بازار خود را دارند.


چگونگی انجام تحلیل PESTEL

تا این‌جای کار با PESTEL و ویژگی‌های آن آشنا شدید. حالا وقت عمل است. عالم بی‌عمل به چه ماند؟ به کسی که از اهمیت پستل خبر دارد ولی انجامش نمی‌دهد.

استفاده از این تحلیل اصلاً سخت نیست فقط کافی است گام‌های زیر را مرحله به مرحله انجام دهید.

شناسایی محیط پیرامون خیریه با تحلیل PESTEL


گام اول: فکر کنید

در هر 6 بخش پستل، عواملی را که فکر می‌کنید اثری بر فعالیت‌تان دارد، پیدا کنید. بی‌نهایت فاكتور وجود دارد که می‌توانید برای تجزیه‌وتحلیل PEST خود استفاده کنید. ولی فقط عواملی را در نظر بگیرید که فکر می‌کنید به فعالیت شما مرتبط است.

در ادامه لیستی از سوالات را برایتان جمع‌آوری کرده‌ایم که برای شروع کار به شما کمک زیادی می‌کند. از این عوامل می‌توانید در تجزیه‌وتحلیل پستل خود استفاده کنید.

الف. عوامل سیاسی

  • سیاست‌های تجاری چیست و چقدر پایدار است؟
  • آیا تغییرات در دولت، محیط سازمان یا کسب‌وکار شما را تغییر خواهد داد؟
  • منافع سهامداران و تقاضاهای آن‌ها چیست؟
  • منابع مالی چقدر است و چه تغییری خواهد کرد؟
  • فشارهای خارجی چه تأثیری بر کار شما دارد؟
  • تعارض‌ها که در فضای سیاسی وجود دارد، چه تاثیری بر فعالیت شما دارد؟
  • آیا تغییرات در حداقل دستمزد و زمان کار وجود خواهد داشت؟
  • تغییرات در قوانین ایمنی صنعتی چه تأثیری دارد؟

ب. عوامل اقتصادی

  • آیا اقتصاد رکود، رشد و یا کاهش خواهد داشت؟
  • نرخ تورم چه روندی دارد؟
  • نوسانات اقتصادی چقدر است؟
  • نوسانات ارز در کشور چگونه است؟
  • آیا دولت احتمال دارد در بازار دخالت کند؟
  • وضعیت اشتغال چگونه است؟
  • هزینه‌های فعلی چیست و چطور انتظار می‌رود تغییر کند؟
  • چشم‌انداز بلند مدت برای سرانه تولید ناخالص داخلی چیست؟
  • روند رشد جمعیت چگونه است؟

ج. عوامل اجتماعی

  • نگرش محلی نسبت به محصولات یا خدمات خارجی چیست؟
  • آیا تفاوت جنسیتی وجود دارد؟
  • سطح تحصیلات و سلامت مردم چگونه است؟ به چه شیوه‌ای این عوامل در طول زمان تغییر می‌کنند؟
  • آیا نگرش‌های اجتماعی بر فعالیت و کسب‌وکار شما تأثیرگذار است؟
  • آیا رفتار جامعه در نسل‌های مختلف متفاوت است؟
  • آیا ساختار طبقاتی وجود دارد و چگونه کار شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟

د. عوامل تکنولوژیک

  • آیا فناوری‌هایی وجود دارد که کسب‌وکار شما باید برای ایجاد محصولات یا ارائه محصولات استفاده کند؟
  • چگونه ممکن است تکنولوژی جدید محصول شما را تحت تأثیر قرار دهد؟
  • چگونه فناوری جدید می‌تواند هزینه کسب‌وکار شما را تحت تأثیر قرار دهد؟
  • چگونه فناوری جدید می‌تواند مشتری شما را تحت تأثیر قرار دهد؟
  • آیا فناوری‌های جدید ارزش شما را تغییر می‌دهد؟
  • ارتباطات و تبلیغات چگونه است و به چه سمتی می‌رود؟
  • در صنعت شما تکنولوژی یک مزیت رقابتی محسوب می‌شود؟ چگونه کار شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟
  • آیا مراکز تکنولوژیکی در داخل کشور وجود دارد؟ آیا می‌توانید از یکی از این مراکز به نفع خود استفاده کنید؟

ه. عوامل قانونی

  • قانون‌های در حال تصویب مرتبط به کار شما چیست؟
  • آیا تغییرات در دستورالعمل‌های حداقل دستمزد و زمان کار وجود خواهد داشت؟
  • با توجه به شرایط موجود آیا احتمال وضع قانون‌های جدید هست؟
  • قوانین تجارت چیست و چگونه تغییر می کند؟

و. عوامل زیست‌محیطی

  • تغییرات آب و هوایی و شرایط اقلیمی چگونه است؟
  • آیا برای آلودگی هوا و آلاینده‌های محیطی قوانینی وجود خواهد داشت؟
  • قوانین بازیافت مواد چه خواهد بود؟
  • آیا کار شما بر مسئله آلودگی محیط اثر می‌گذارد؟
  • ارزش‌های مردم در حوزه محیط‌ زیست چه تغییراتی کرده است؟

گام دوم: تحقیق کنید

حالا باید درباره هر عامل تحقیق کنید و اطلاعات آن‌ها را یادداشت کنید. مثلاً تحقیق کنید که سبک زندگی مردم به عنوان یک عامل اجتماعی چگونه است و به چه سمتی می‌رود؟ یا مثلاً جمعیت به‌عنوان یک عامل اقتصادی چگونه است و در حال چه تغییراتی است؟ باز هم تاکید میکنم، اگر جزو عوامل تأثیرگذار بر فعالیت شما هستند، تحقیق کنید.

گام سوم: تحلیل کنید

در دو مرحله قبلی کلی اطلاعات مفید جمع کردیم. حالا وقت آن است که از بین آن‌ها فرصت‌ها و تهدیدهای کارمان را پیدا کنیم. دقت کنید که بعضی از فرصت‌ها ممکن است همان اول به چشم نیایند یا فرصت‌هایی باشد که در دل تهدیدها قرار داشته باشند؛ پس دقت کنید و آن‌ها را از قلم نیندازید.

توصیه می‌شود برای این مرحله، یک جلسه طوفان فکری با همکارانتان ترتیب دهید. این گونه می‌توانید از ریز بینی و ایده‌های همه در ساختن فرصت‌ها استفاده کنید.

 گام چهارم: تصمیم بگیرید

زمانی که کار تجزیه‌وتحلیل PESTLE  تمام شد، وقت برنامه‌ریزی است. شما می‌توانید اطلاعات و نتایجی را که از تحلیل پستل به‌دست آورده‌اید در آنالیز SWOT، تدوین استراتژی بازاریابی، برنامه‌ریزی برای کمپین‌ها و... استفاده کنید.


کلام آخر

کلام آخر اینکه؛ محیط خارجی هر فعالیت و کسب‌و‌کاری متلاطم است و متغیر؛ حالا در این مقاله تکلیفمان معلوم شد که با این محیط متلاطم چه کار کنیم. 

ما با تحلیل پستل می‌توانیم آماده‌تر از قبل به پیشواز عوامل غیرقابل کنترل محیط خارجی برویم، پیش‌بینی‌های لازم را انجام دهیم و تهدیدهای محیط را به فرصت تبدیل کنیم.


منبع: وبلاگ نوین