اجراي ماده 10 قانون تشکيل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مصوب سال 1364 و تبصره 2، ماده 1 و ماده 24 قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارويی و مواد خوراکی و آشاميدنی، مصوب سال 1334 و اصلاحات سال 1367 و بندهای 12،13،15،16 ماده يک قانون تشکيلات و وظايف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مصوب سال 1367 ضوابط تاسيس و نحوه اداره موسسات پزشکي خيريه به شرح اين آیین نامه تصويب ميگردد.
ماده1: موسسات و مراکز بهداشتی درمانی خيريه موسساتی هستند که به صورت عام المنفعه و غير انتفاعی و هيئت امنای اداره و با کمک و مشارکتهای مردمی توسط افراد خير و سازمانه ای خيريه برای ارائه خدمات بهداشتی، درمانی به مردم طبق ضوابط اين آیین نامه تشکيل می گردند.
ماده2: براي موسسه خيريه با رعايت ضوابط قانونی و اين آیين نامه پروانه خاص صادر می گردد.
ماده3:
موسسات خيريه بايد طبق ضوابط قانونی در صورتی که موقوفه رسمی نمیباشد به ثبت رسيده و دارای ارکان زير باشند:
الف- هيئت موسس
ب- هیئت امناء
ج- هيئت مديره
د- مدير عامل
ه- بازرس
ماده 4: هيات امنا موسسات خيريه بايد از افراد خوشنام و نیکوکار تشکيل شوند.
ماده 5: اساسنامه موسسات خيريه شامل ارکان مذکور، بايد به تصويب مراجع صلاحيتدار برسد.
تبصره: وقفنامه موسسات موقوفه عام، در عوض اساسنامه خواهد بود.
ماده 6: به منظور گسترش فرهنگ خيريه و ساماندهی و تقويت و تسريع در امور موسسات خيريه و استفاده از تجارب و کمکهای افراد خير و نيکوکار و ايجاد تشکيلات مناسب غيردولتی در اين امور دفاتر خدمات خيريه بهداشتی درمانی در راستانه و سازمان مرکزی خيريه بهداشتی درمانی کشور در تهران که مطابق اصول قانوني مربوطه خواهد بود. تشکيل و امور ذيل توسط هر يک از واحد های مذکور انجام خواهد شد.
الف) دفاتر خدمات خيريه بهداشتی درمانی استان ها که شامل هيات اجرايی و يک دبير بوده و وظايف زير را بر عهده خواهد داشت.
1- هدايت و جذب مشارکتهای مردمی در راستاي نيازهای بهداشتی درمانی استان منطبق بر طرحهای مصوب وزارت بهداشت و در قالب شبکه جامع بهداشتی درمانی کشور
2- تعيين اولويتها در ارتباط با نيازهای ياد شده
3- تاييد اوليه صلاحيت متقاضيان تاسيس مراکز بهداشتي درماني و گزارش آن به سازمان مرکزی
4- نظارت مستمر بر عملکرد موسسات بهداشتی درماني خيريه در زمينههای اداری، مالی و فنی و گزارش آن به سازمان مرکزی بر اساس ضوابط و مقررات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی .
5- مساعدت و همکاری لازم با افراد خير در جهت اخذ مجوزهای قانونی
7- طراحی و پيگيری مکانيسمهای تشويقی و تسهيلاتی در جهت کاهش هزينههای بالا سري اعم از ماليات، عوارض، انرژی، بيمه و. . .
8- سازماندهی ارتباطات با داخل و خارج از کشور در زمينههای علمی، پژوهشی، آموزشی، خدماتی و مالی درجهت گسترش کمی و کيفی فرهنگ خيريه
تبصره1- در هر استان يک دفتر خدمات خيريه بهداشتي درماني قابل تشکيل خواهد بود .
تبصره2- اساسنامه موسسه خيريه بهداشتي درمانی به پيشنهاد موسسه مرکزی خيريه بهداشتی درمانی کشور و تاييد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تصويب مراجع ذیصلاح میرسد.
ب) سازمان مرکزي خيريه بهداشتی درمانی کشور که از تجمع دفاتر خدمات خيريه بهداشتی درمانی استانها در تهران تاسيس میشود و دارای وظايف زير است:
1- سياستگذاری و برنامهريزی، هدايت و جذب مشارکتهای مردمی در امر بهداشت و درمان در قالب موسسات خيريه بهداشتی درمانی کشور در راستای سياستها و برنامهها و ضوابط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
2- تعيين اولويت ها و نياز های بهداشتی درمانی و ابلاغ آن به موسسات خيريه بهداشتی درمانی استانها.
3- نظارت بر نحوه عملکرد موسسات خيريه بهداشتی، درمانی منطبق با ضوابط و مقررات اداری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی .
4- بررسی و اظهار نظر مشورتی در ارتباط با لغو موقت يا دائم پروانه موسسات خيريه بهداشتی، درمانی.
ح) ارکان سازمان مرکزی خيريه بهداشتی ،درمانی کشور عبارتند از :
1- شورای عالی
2- رئيس شورا
3- دبير شورا
4- کميته های سياستداری و برنامهيزی
تبصره - نحوه فعاليت سازمان مرکزی خيريه بهداشتی،درمانی کشور مطابق اساس نامه مربوطه که پس از تایيد وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به تصويب مراجع صلاحيت دار می رسد خواهد بود.
ماده7: تا زمانی که دفاتر خدمات خيريه بهداشتی، درمانی استانها و سازمان مرکزي خيريه بهداشتی درمانی کشور تاسيس نشدهاند، دفتر فعلي خيريه بهداشتی درمانی مستقر در تهران وظايف مذکور در اين آیين نامه را عهدهدار خواهد بود.
ماده8:
مدارک و اطلاعات لازم براي بررسی تقاضای تاسيس موسسات خيريه بهداشتی درمانی :
1- اسامی هيئت موسس که يک يا چند نفر پزشک بايد جز ترکيب آنان باشد
2- تقاضای تاسيس با امضای مشترک هيات موسس
3- ارائه پيش نويس اساس نامه پيشنهادی
4- تنظيم و امضای تعهد نامه رسمی مبنی بر قبول رعايت شرايط خاص در اداره و بهرهبرداری موسسه به صورت غيرانتفاعی
5- احراز توان اجرائی موسسين توسط دفاتر خدمات خيريه بهداشتی درمانی استانها.
تبصره: ساير مدارک و اطلاعات مربوطه با هماهنگی سازمان خيريه بهداشتی درمانی کشور و از طريق اين سازمان توسط معاونت سلامت تهيه و به اطلاع موسسات خيريه بهداشتی درمانی کشور خواهد رسيد.
ماده9: درخواست تاسيس موسسات موضوع اين آیين نامه از طريق دانشگاه يا دانشکده علوم پزشکي و خدمات بهداشتی -درمانی ذیربط به واحد صدور پروانهها ارسال ميگردد.
ماده10: بررسی نهايي مدارک توسط واحد صدور پروانههای حوزه معاونت سلامت صورت ميگيرد.
ماده11: در صورت تکميل بودن مدارک به ترتيب نوبت وصول تقاضا موضوع در کميسيون قانونی مربوطه موضوع ماده 20 قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوراکی و آشاميدنی مصوب سال 1334 و اصلاحات 1367 مطرح و بر اساس رأي کميسيون اقدام بعدی صورت خواهد گرفت.
ماده12: در صورت تصويب کميسيون موضوع ماده 20 قانون مربوط به مقررات امور پزشکی ،مجوز و يا پروانه های مربوط به احداث يا بهره برداری و يا تاسيس صادر خواهد شد.
ماده13: مجوز بهرهبرداری و يا پروانه تاسيس پس از معرفی مسئول فنی و تایيد صلاحيت وی توسط کميسيون قانونی مربوطه و تایيد دانشگاه/دانشکده علوم پزشکی ذیربط مبنی بر تکميل امکانات و وسايل و تجهيزات و کارکنان فنی و اداری صادر میشود.
ماده14: موسسات خيريه بهداشتی درمانی از نظر ضوابط و تخلفات مشمول ضوابط آیين نامه موسسه پزشکی مربوط خواهند بود.
ماده15:
نحوه اداره و ضوابط مالی و اداری موسسات خيريه بهداشتی درمانی بر اساس اصول ذيل خواهد بود :
1- موسسات موضوع اين آیين نامه از نظر مالی بايد به نحوی اداره شوند که در هر زمان موسسه به صورت غيرانتفاعی عام المنفعه باشد.
2- سربرگها و قبوض و اسناد مورد استفاده در اينگونه موسسات بايد با نشان (آرم) و مشخصات موسسه خيره مورد استفاده قرار گيرد.
تبصره: موسسات خيريه کشوری دارای آرم واحدی خواهند بود و میتوانند در کنار آن آرم محلی نيز داشته باشند.
3- موسسه بايد دارای دفاتر قانوني بوده و کليه امور مالی در آنها درج شود و اسناد مربوطه در امور مالی موسسه متمرکز و نگهداري گردد.
4- حداکثر ميزان تعرفههای موسسات خيريه بهداشتی درمانی برابر با تعرفههای مصوب موضوع قانون بيمه همگانی خدمات درمانی میباشد.
5- مراجعه کنندگان بیبضاعت به طور رايگان در اينگونه موسسات تحت مداوا و درمان و ارائه خدمات قرار خواهند گرفت. در مواردی که مراجعهکنندگان توان پرداخت حقالعلاج به ميزان تعرفههای مقرر را نداشته باشند، به ميزان استطاعت از آنان حقالعلاج و هزينه خدمات دريافت خواهد شد.
6-
منابع مالی موسسات خيريه بهداشتی-درمانی عبارتند از :
- سرمايهگذاری اوليه موسسين
- درآمدهای حاصله از ارائه خدمات
- مشارکت و کمکهای مردمی و موسسات خيريه
- عوايد حاصله از صدقات و نذورات و خيرات
ماده 16: سازمانهای بيمهگر ذیربط مکلف به عقد قرارداد همکاری خدمات درمانی با موسسات خيريه بهداشتی درمانی کشور ميباشند .
ماده17: مسئولين موسسات موضوع اين آیین نامه موظفاند اسناد و مدارک مالی را در هر زمان جهت بررسی در اختيار کارشناسان دانشگاهها يا دانشکدههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی و يا وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و کارشناسان دفاتر خيريه بهداشتی درمانی استانها قرار دهند .
ماده18: علاوه بر تخلفاتی که بر طبق آیین نامههای مربوطه موجب اخطار يا لغو موقت يا دائم پروانه تاسيس میباشد، چنانچه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر اساس رسيدگیهای دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی و دفاتر خدمات خيريه بهداشتی درمانی تشخيص دهند که امور مالی و نحوه عملکرد موسسات خيريه بر خلاف تعهدات مربوطه بوده و موسسه را از صورت غير انتفاعی خارج نموده باشد، با هماهنگی سازمان خيريه بهداشتی درمانی کشور موضوع در کميسيون قانونی تشخيص امور پزشکی مطرح و پروانه تاسيس حسب مورد به طور موقت يا دائم لغو خواهد شد.
ماده19: درصورتیکه دفاتر خدمات خيريه بهداشتی درمانی استانها و سازمان مرکزی خيريه بهداشتی درمانی کشور در اجراي مفاد اين آیيننامه با دانشگاهها و دانشکدههاي علوم پزشکی و خدمات بهداشتی هماهنگ نباشند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به نحو مقتضی تصميم لازم را اتخاذ خواهد نمود.
ماده 20: کليه آیين نامههای موسسات پزشکی مغاير با اين آیین نامه در قسمت مغاير لغو میشود.
اين آیين نامه در تاريخ 1380/12/20 به تصويب رسيد.
مطالب مرتبط:
ساختار سازمانی هیئت مدیره موسسات غیرانتفاعی طبق اساسنامه
وقف در حوزه سلامت؛ یک چهارم واحدهای درمانی موقوفهاند
دیدگاههای بازدیدکنندگان
فاطمه حسینی
سلام.شرایط و متوسط هزینه ساخت درمانگاه خیریه در یکی از شهرهای مهران یا ایلام چقدر است؟
1959 روز پیش ارسال پاسخمهدي طهراني
باعرض سلام وخسته نباشيدخدمت دوستان...بنده وكيل هستم وبه موكلم پيشنهاددرمانگاه خيريه رو دادم اميدوارم براي تاسيس ومجوزگرفتن انقدي سخت نگيرن كه نيكوكاريا خير پشيمون بشه موفق وپيروزباشيد
1871 روز پیش ارسال پاسخعزیز شمسایی
در مورد چگونگی احتساب وپرداخت مراکز درمانی خیریه راهنمایی بفرمایید
1817 روز پیش ارسال پاسخسيداسماعيل موسوي
باسلام وبااميد بخدا يكي ازدوستان خيرم بمن پيشنهادوراهنمايي تاسيس درمانگاه خيريه دادند(خودم پرستار وسابقه سرپرستي بيمارستانهاي مختلف رازمان شاغلي دادشتم وبازنسته دانشگاه علوم پزشكي استان گلسنان هستم) سوالم چگونگي تاسيس+حدودهزينه تاسيس واگر بناكردن ساختمان راهمره داشته باشد
1714 روز پیش ارسال پاسخناشناس
من مایل به سرمایه گذاری و همکاری و تاسیس در مازندران هستم.زمین هم دارم و خودم سازنده ام.درضمن رشته تحصیلیم پیراپزشکیه و شرکتم تهرانه.برای همکاری اطلاعات بیشتر ایمیل بدین
1593 روز پیش ارسال پاسخمهدی
سلام ببخشید من قصد احداث درمانگاه خیریه دارم لطفا راهنمایی کنید هزینه اش چقدر است بغیر از زمین چون زمینش رو خریدم
926 روز پیش ارسال پاسخربابه مهاجری
سلام
634 روز پیش ارسال پاسخمن دکترای علوم ارتباطات هستم .میخواهیم در یکی از شهرستانهای مازندران موسسه خیریه بهداشتی درمانی بزنم.آیا با توجه به اینکه پزشک نیستم امکان پذیر است؟حداقل به چه میزان سرمایه گذاری نیاز است؟
لطفا راهنمایی بفرمایید.