دین اسلام همواره درباره رسیدگی به نیازهای جامعه و احتیاجات مؤمنین سفارش کرده است. کسانی که توان مالی مناسبی دارند مخاطب اصلی این دستوراتند. مثلاً در جایی می‌گوید «هیچ‌گاه به نیکی نخواهید رسید مگر آنکه از آنچه دوست می‌‌دارید انفاق کنید.»
برخی از احکام مالی اسلام برای کاهش فاصله طبقاتی عنوان شده است. مثلاً تأکید شده: «انفاق کنید، تا این اموال عظیم در میان ثروتمندان شما دست به دست نچرخد.»
مفهوم خیّر در فرهنگ اسلامی، به کسی اطلاق می‌شود که با توجه به توان مالی بخشی از اموال خود را صرف نیازهای جامعه در زمینه ساخت مسجد، بیمارستان، مدارس، راه‌ها و پل‌ها و... می‌کند.
حرکت‌های فردی و غیرنظام‌مند برای انجام امور خیریه، تنها بخشی از نیازها را رفع می‌کنند.

در سایه حرکات نظام‌مند است که فعالیت‌های خیریه سامان می‌یابد و به بهترین صورت انجام می‌گیرند.

 نقش مساجد برای تحقق این سنت حسنه ویژه است.
اولاً، مسجد یکی از مواردی است که خیّران تمایل زیادی برای صرف هزینه در راه ساخت یا تأمین هزینه‌های جاری آن دارند.
ثانیاً، مسجد می‌تواند پایگاهی قوی برای یافتن خیّران و ساماندهی آنها باشد، زیرا معمولاً انسان‌های خیّر به مسجد رفت‌وآمد می‌کنند و یافتن آنها در مسجد آسان‌تر است.
همچنین مسجد جایگاه ملاقات خیّران با یکدیگر نیز هست. در بسیاری از مساجد دفتر امور خیریه در داخل مسجد تشکیل می‌شود و هیئت‌امنایی برای آن تعیین می‌شود تا بسیاری از فعالیت‌های خیریه با هماهنگی بهتر انجام شود؛ چه امور خیریه مربوط به مسجد و هزینه‌های جاری آن و برنامه‌های جنبی مثل کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی یا اردوها باشد و چه امور خیریه مربوط به مصادیق دیگری چون ساختن بیمارستان، مدرسه و... باشد. تجربه نشان داده که عملاً بسیاری از امور خیریه در مصادیق مختلف آن در حلقه‌ها و نشست‌های خیّران در فضای مسجد کلید می‌خورد.
بنابراین فعالیت‌های مسجد در زمینه امور خیریه برای بازدهی بیشتر، نیاز به ساماندهی دارد. افرادی که توانایی و سابقه مدیریت موفق را در مساجد دارند گزینه‌های مناسبی برای مدیریت فعالیت‌های خیریه‌اند پا پیش بگذارند و چراغ کار خیر را روشن کنند.

منبع: همشهری محله

مطالب مرتبط: مدیریت فعالیت های داوطلبانه 2018