دومین همایش ملی خیر ماندگار با موضوع «مطالعه و ارزیابی امور خیریه با تمرکز بر چالش‌های نیکوکاری در ایران امروز» در تاریخ 10 و 11 دی ماه 1397 توسط بنیاد خیریه راهبری آلاء در سالن همایش‌های بین‌المللی رازی برگزار شد.


هدف برگزاری این همایش، ضرورت توجه به دانش نیکوکاری و توسعه خیر ماندگار بود.

همایش ملی خیر ماندگار با حضور موسسات و نوآوران حوزه‌ی خیریه و سازمان‌های مردم‌نهاد، فعلان مدنی، پژوهشگران و محققان دانش نیکوکاری برگزار شد. شرکت‌کنندگان همایش طی بازدید از غرفه‌های آنها با فعالیتهای برخی از این موسسات و خیریه‌ها آشنا شدند.

 ویکی نیکی یکی از غرفه داران این همایش بود.


گزارش دومین همایش ملی خیر‌ماندگار


در ساعات آغازین اولین روز همایش خیر ماندگار ۵ کارگاه به صورت همزمان برگزار شد و در آخر به شرکت‌کنندگان این کارگاه گواهی حضور در کارگاه آموزشی اهدا شد. 

اسامی کارگاه‌های آموزشی در همایش خیر ماندگار:

در ادامه این همایش میزگردی با موضوع «چالش‌های نیکوکاری در ایران امروز» برگزار گردید.

سخنرانان این میزگرد:

  • آقای رضا معممی مقدم نماینده سازمان اوقاف و امورخیریه
  • دکتر محمدعلی کوزه گر نماینده سازمان بهزیستی
  • دکتر محمد صالح طیب نیا مدیر عامل بنیاد خیریه راهبری آلا
  • خانم فیروز صابر نماینده شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه
  • آقای رضا درمان نماینده جامعه یاوری فرهنگی

«محمد‌صالح طیب‌نیا» مدیرعامل بنیاد خیریه آلا در همایش چالش‌های نیکوکاری که ظهر امروز در سالن همایش‌های رازی برگزار شد، با بیان اینکه مسأله خیر و فعالیت‌های نیکوکارانه در ایران از سبقه تاریخی برخوردار است، اظهار کرد: «امروز چالش‌های بیشماری در این حوزه داریم که می‌توان آن را در چهار دسته طبقه‌بندی کرد، نخستین چالش به رابطه نهادهای دولتی با خیریه‌ها و دوم فعالیت‌های خود خیریه‌ها، سوم رابطه خیریه‌ها با مخاطبان و در نهایت بسترهای اجتماعی ایران است.»

«طیب‌نیا» بیان کرد: «نهاد وقف در کشور بیش از ۱۲۰۰ سال فعال بوده و این نشان از کارآمدی این نهاد برای رفع آسیب‌های اجتماعی است. مساجد، پلها، آب انبارها و حوزه‌های علمیه وقفی بوده، اما این نهاد امروز دیگر کارآمدی لازم را ندارد. ما نتوانستیم این نهاد را به روز کرده و آن را مانند ترکیه متناسب با نیاز امروز کارآمد کنیم.»

«رضا معممی‌مقدم» مدیرکل اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه نیز با اشاره به آیه ۱۷۷ سوره بقره اظهار کرد: «این آیه در شأن کسانی است که کار خیر انجام می‌دهند.»

معممی‌مقدم بیان کرد: «ما سازمان اوقاف و امور خیریه هستیم. اما مجلس حدود و صغور قوانین را در امور خیریه باز نکرده است، لذا تلاش ما این است که از بسترهای لازم برای همکاری سازمان و نهادهای مرتبط با امور خیریه فراهم کنیم.»

وی ادامه داد: «ما امین مردم بوده، اما متولی پول‌های مردم نیستیم. ولی باید تلاش کنیم که از وقف برای نقش آفرینی در امنیت اجتماعی استفاده کنیم. باید در حوزه آسیب‌های اجتماعی ببینیم، چه نیازهایی داریم و با استفاده از آن عمل کرده و تلاش کنیم این نیازها را بر طرف کنیم.»

معمی‌مقدم یادآور شد: «تلاش جدی داریم با مدیریت ریاست سازمان اوقاف و تلاش‌های دیگر بتوانیم سدهای عدم همکاری در حوزه خیر را برداریم و درهای اوقاف باز کرده و خانه‌های مشارکت خیریه را در همه ادارات اوقاف تشکیل دهیم.»

«رضا درمان» مدیرعامل جامعه یاوری فرهنگی نیز، مهمترین چالش داخلی خیریه‌ها را دانایی دانست و گفت: «در حوزه‌های مختلف مانند تأمین منابع مالی، انسانی و تأمین نیروهای داوطلب دچار چالش بوده و هنوز نتوانستیم این مسائل را حل کنیم.
در حوزه تولید محتوا دچار مشکل بوده و ادبیات مخصوص خود را نتوانستیم تدوین کنیم، در حوزه ظرفیت‌های قانونی بسیاری هنوز بسترهای قانونی را مطالعه نکرده‌اند، در یک کلمه باید دانایی خود را افزایش داده و با توانمندسازی  نهادهای خیریه بتوانند بر نهادهای انتفاعی اعمال قدرت کنند.»

«فیروزه صابر»، مدیرعامل شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه نیز با بیان اینکه اگر بخواهیم توسعه اقتصادی در ایران را در نظر بگیریم، باید سه ضلع بخش خصوصی، دولت و جامعه مدنی را در نظر گرفت، بیان کرد: «مباحث خیریه در ذیل جامعه مدنی تعریف می‌شود. شبکه ملی ۱۳۲ عضو دارد و آنچه که مهم است باید باور داشته باشیم که این تشکل‌ها می‌توانند، بسیار مفید باشند.»

صابر تاکید کرد: «تشکل‌هایی که دولت درست می‌کند، پایدار نیست و این خود خیریه‌ها هستند که باید در پی تشکل باشند دولت تنها می‌تواند کمک کند.»

محمد‌علی کوزه‌گر قائم مقام مشارکت‌های مردمی سازمان بهزیستی نیز در این نشست اظهار کرد: «ما تفکر ملی نداشته و اغلب بخشی‌نگر هستیم.»

کوزه‌گر تأکید کرد: «کار خیر نشان‌دهنده پذیرفتن مسئولیت اجتماعی است، کدام خیریه از کارخانه‌های خودروسازی مطالبه می‌کنند؟ چرا سالانه بیست هزار کشته تحویل جامعه بدهند، اصلا چرا از این کارخانه‌ها مسئولیت اجتماعی را طلب نمی‌کنند تا یتیم‌خانه و یا مرکز معلولیت راه بندازند.»

وی بیان کرد: «در داخل موسسات نیز بسیاری به نظارت در نمی‌آیند. در حالیکه باید در اتاق شیشه‌ای زندگی کنند، اگرچه این موسسات زمانی‌ که بزرگ می‌شوند، قدرت گرفته و از رانت استفاده می‌کنند.»

وی با اشاره به تلاش وزارت کشور برای اخذ مجوز از وزارت کشور گفت: «این کار نادرستی بوده و اگر مردم کمکی به بهزیستی و کمیته امداد می‌کنند به دلیل اعتمادی است که برای انجام کار مردم نسبت به این موسسات است و اگر قرار باشد مجوز از سوی وزارت کشور صادر شود، دیگر چنین اعتمادی نمی‌شود.»


گزارش دومین همایش ملی خیر‌ماندگار


دومین روز همایش راس ساعت ۹ صبح با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید شروع شد. در ابتدای مراسم آقای دکتر موسی پور دبیر علمی همایش ضمن تقدیر و تشکر از مجریان و شرکت کنندگان همایش بیان کرد که گردهم آوردن این جمع کاری دشوار و در عین حال ارزشمند است. 

ایشان ادامه دادند که «خیر و خیریه حرفهایی بسیار برای گفتن دارد. ولی خیر امروز نیاز به گفت وگوی عالمانه هم دارد. گفت‌وگویی که منجر به هم افزایی شود، گفت‌و‌گویی که ضمن آن افراد و موسسات تجارب خود را بیان کرده و دیگران علاوه بر شنیدن و بهره‌برداری از آن، در زمان مناسب از آن انتقاد هم کرده و اینگونه یکدیگر را رشد دهند. خیر ماندگار در جامعه ما سبقه طولانی ندارد.» 

دکتر موسی پور عنوان کردند که «ما باید به علم جدید اعتماد کنیم و هدف این محفل ایجاد چنین اعتمادی بین نهاد خیریه و نهاد دانشگاه است. در سایه چنین اعتمادی می توانیم خدمات و عملکرد خود را بهبود ببخشیم.» 

در ادامه رئیس همایش محمدصالح طیب‌نیا مدیر عامل خیریه راهبری آلا گفت: «ما امروز در شرایطی هستیم که اگر نتوانیم همه مردم را برای حفظ کشور حول یک محور گردهم آوریم، جامعه آسیب خواهد دید.» 

ایشان ادامه دادند که «نخ تسبیحی که می تواند تمامی آحاد جامعه را فارغ از مسائل قومی، سیاسی، جنسیت و... در کنار هم قرار دهد، مسئله امر خیر و نیکوکاری است. راه برون رفت از مشکلات امروز و مقابله با نا امیدی، احیای امر خیر و نیکوکارانه است. ما باید به فکر طراحی الگوهای مدیریتی بهینه باشیم، باید به دنبال تربیت نیروهای متخصص برای نهاد خیریه باشیم.» 

ایشان در حسن ختام سخنان خود عنوان کردند که «من اعتقاد دارم که اگر نهاد دولت، خیریه و دانشگاه دست به دست هم دهند، می توان تهدید‌های پیش‌رو را به فرصت‌های عالی برای پیشبرد اهداف تبدیل کرد.»

حجت‌الاسلام و المسلمین خاموشی رییس اداره اوقاف و امور خیریه به بیان نظرات خود پرداختند. ایشان با بیان اینکه «ریشه انسانی امور خیر در جوامع انسانی و ریشه‌های وحیانی این بحث در ادیان الهی به بیان استنادات روایی و قرآنی در این خصوص پرداخته و در نهایت سرمایه را امانتی در نزد سرمایه دار عنوان نمودند که در معارف دینی ما راهکار ماندگاری سرمایه «فرهنگ وقف» دانسته شده است.»

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه به مبحث وقف علمی اشاره نمودند که «مدتی است در سازمان اوقاف مطرح شده و در چند جریان عمده از جمله جریان علمی قطع نخاع، به منظور درمان بیماران قطع نخاع و همچنین جریان طراحی و ساخت موتورهای برقی به منظور کاهش مبتلایان به سرطان‌های ریه و غیره مورد حمایت این سازمان قرار گرفته‌اند.»

محمدرضا دیانی رئیس مجمع کارآفرینان کشور، دکتر حسن ابوالقاسمی رئیس مرکز کنترل و پیشگیری سرطان آلا، دکتر محمد رضا واعظ مهدوی مدیرعامل صندوق اجتماعی کشاورزان و روستاییان و عشایر مباحثی را عنوان کردند. در این مراسم هنرمندان پیشکسوت از جمله: علی بنفشه‌خواه، سیاوش طهمورث، جلیل فرجاد و صالح میرزا‌آقایی نیز حضور داشتند. در انتهای مراسم نیز از نیکوکاران، خیران و پژوهشگران برتر تجلیل و تقدیر شد.

در ادامه همایش خیر ماندگار در روز دوم به برگزاری شش پنل تخصصی به صورت همزمان ادامه یافت. 

هر پنل با یک سخنرانی اختصاصی و ارایه تعدادی مقاله اداره شد.
این بخش از همایش از ساعت ۱۴ آغاز و تا ساعت ۱۷ ادامه یافت.
مخاطبین با موضوعات زیر در نشست‌ها حضور داشتند.

- مبانی فلسفه؛ فقه؛ حقوق سیاست در نیکوکاری
- اقتصاد و مدیریت در حوزه امر خیر؛ وقف و نیکوکاری
- تجربه‌های موفق و ایده‌های نو در حوزه امور خیر؛ وقف و نیکوکاری
- هنر؛ ادبیات و تاریخ در حوزه امر خیر؛ وقف و نیکوکاری
- جامعه؛ فرهنگ؛ ارتباطات؛ رسانه و فضای مجازی در حوزه امر خیر؛ وقف و نیکوکاری
- آموزش؛ روانشناسی؛ و مددکاری اجتماعی در حوزه امر خیر؛ وقف و نیکوکاری


گزارش تصویری از دومین همایش خیر ماندگار


گزارش تصویری از دومین همایش خیر ماندگار


گزارش تصویری از دومین همایش خیر ماندگار


گزارش تصویری از دومین همایش خیر ماندگار



گزارش تصویری از دومین همایش خیر ماندگار

جناب آقای مهندس وثوق بنیان‌گذار خیریه مهرانه زنجان و حجت‌الاسلام و‌ المسلمین حسینی معاونت فرهنگی اوقاف استان تهران در غرفه ویکی‌نیکی



بازدید حجت‌الاسلام و المسلمین سید مهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه از غرفه ویکی‌نیکی



غرفه موسسه کودکان نیکوکار موعود ایرانیان

غرفه موسسه کودکان نیکوکار موعود ایرانیان


غرفه موسسه خیریه آبشار عاطفه‌ها

غرفه موسسه خیریه آبشار عاطفه‌ها


غرفه خیریه نذر اشتغال امام حسین (ع)

غرفه موسسه خیریه نذر اشتغال امام حسین (ع)


غرفه موسسه خیریه مهرانه زنجانغرفه موسسه خیریه مهرانه زنجان


غرفه مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد