اگر چه خانوادههای سراسر جهان در دهههای گذشته به شدت از لحاظ ساختار و تغییرات در روند جهانی و تغییرات جمعیتی تغییر کردهاند، اما سازمان ملل متحد همچنان خانواده را به عنوان واحد اصلی جامعه میشناسد.
مجمع جهانی سازمانملل بر اساس قطعنامه شماره 237/47 که در تاریخ 20 سپتامبر سال 1993 به تصویب رسید، 15 ماه مه برابر با 25 اردیبهشت را روز جهانی خانواده اعلام کرده است و همه ساله این روز در کشورهای مختلف گرامی داشته میشود.
هدف از نامگذاری روز جهانی خانواده
هدف از گرامیداشت این روز، اهمیت دادن جوامع جهانی به خانه و خانواده به عنوان اصلیترین رکن جامعه و حل چالشها و مشکلاتی است که در دنیای امروز، کانون گرم زندگی را تهدید میکند.
روز بینالمللی خانواده، فرصت مغتنمی است برای ارتقاء آگاهی از مسائل مربوط به خانواده و فرآیندهای اجتماعی، اقتصادی و جمعیت شناختی که بر آن تاثیر میگذارد.
این روز الهام بخش مجموعهای از رویدادهای آگاهی بخش در روابط خانوادگی میباشد و در بسیاری از کشورها، فرصتی است برای برجستهسازی زمینههای مختلف مورد علاقهی خانواده و اهمیت دادن به آنها.
علاوه بر آن، روز جهانی خانواده فرصت مناسبی است برای ارتقای سطح آگاهی عمومی درباره مسائل مربوط به خانواده و بسط آن در جوامع مختلف.
در ایران اسلامی نیز همچون دیگر کشورهای جهان، دولت و مردم با گرامیداشت این روز حمایت خاص خود را از کانون گرم خانواده اعلام میدارند.
شعار روز جهانی خانواده در سال 2019:
خانواده و اقدامات اقلیمی با تمرکز بر SDG 13
SDG 13
sustainable development goals) SDG) یا اهداف توسعه پایدار در هدف شماره 13 (Goal13: Climate action) که به SDG13 معروف است، به مباحث اقدامات اقلیمی میپردازد.
مجمع جهانی سازمانملل در روز جهانی خانواده در سال 2019، بر رعایت هدف 13اُم از اهداف توسعه پایدار یعنی اقدامات اقلیمی در سیاستهای خانواده، تاکید کرده است.
هدف 13؛ اقدامات اقلیمی
هیچ کشوری وجود ندارد که اثرات شدید تغییرات اقلیمی را تجربه نکرده باشد:
- انتشار گازهای گلخانهای، 50 درصد بیشتر از سال 1990 اعلام شده است.
- گرمایش جهانی باعث تغییرات طولانی مدت در سیستم آب و هوایی کشورها میشود که اگر نتوانیم آن را تثبیت کنیم، پیامدهای غیرقابل برگشتی را به همراه خواهد داشت.
- میانگین خسارات اقتصادی سالانه ناشی از بلایای طبیعی مربوط به تغییرات اقلیمی، صدها میلیارد دلار است.
این به معنای تاثیر بشر بر فجایع جغرافیایی است که 91درصد آن مربوط به آب و هوا است. این بلایا بین سالهای 1998 تا 2017، 1.3 میلیون کشته و 4/4 میلیارد نفر زخمی داشتهاند.
اهداف مهم SDG 13
هدف 13.3:
بهبود آموزش، ارتقاء سطح آگاهی و افزایش ظرفیتهای انسانی و نهادی برای کاهش تغییرات اقلیمی، انطباق، کاهش تاثیر و هشدار اولیه
هدف 13.2:
ادغام اقدامات تغییرات آب و هوایی در سیاستها، استراتژیها و برنامهریزیهای ملی
هدف شماره 13 مجمع عمومی سازمان ملل متحد تا سال 2020، برای پاسخگویی به نیاز کشورهای در حال توسعه برای هماهنگی و مقابله با تغییرات اقلیمی و سرمایهگذاری در تولید کربن کمتر، بودجه سالانه 100 میلیارد دلار را پیشبینی کرده است.
البته اقدامات این سازمان در جهت حمایت از مناطق آسیبپذیر همراه با تلاش برای ادغام اقدامات کاهش ریسک فاجعه، مدیریت منابع طبیعی پایدار و امنیت انسانی در استراتژیهای توسعه ملی کشورها، میباشد.
هنوز هم با اراده قوی سیاسی، سرمایهگذاری و استفاده از تکنولوژی موجود، امکان محدود نمودن افزایش میانگین دمای جهانی وجود دارد، اما این امکان نیاز به اقدامات جمعی فوری و اتحاد جهانی خواهد داشت.
منبع: سازمان ملل متحد
دیدگاه خود را بنویسید